Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

HintTech wint Europese aanbesteding voor bouw platform historisch personenonderzoek

Delft, 5 oktober 2010 - HintTech, de ICT-dienstverlener uit Delft, heeft de Europese aanbesteding gewonnen voor de bouw van WieWasWie.nl, een platform waarop 25 grote en middelgrote erfgoedinstellingen autonoom hun diensten aanbieden. Opdrachtgever is de Stichting Archiefprogrammatuur (STAP). De site wordt naar verwachting medio 2011 gelanceerd.

De website WieWasWie.nl zal dienen als landelijk platform voor het doen van historisch onderzoek naar familie en personen en het grootste aanbod aan historische informatiebronnen over personen van Nederland bevatten. Het wordt een flexibel platform waar deelnemende instellingen hun gedigitaliseerde collecties met persoonsgegevens via een gebruiksvriendelijke website aan een breed publiek kosteloos zullen aanbieden.

Voor het publiek wordt het zoeken, vinden, delen en voortbouwen op historische persoonsinformatie een stuk eenvoudiger. Bezoekers kunnen bronnen in een persoonlijke omgeving bewaren om deze bijvoorbeeld te bewerken tot een stamboom, aangevuld met eigen informatie. Ook kunnen zij de informatie eenvoudig delen met anderen. WieWasWie.nl krijgt ook een webshop waar downloads en reproducties van originelen te bestellen zijn.

Organisatie

WieWasWie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door een projectsubsidie vanuit de interdepartementale subsidieregeling PRIMA (ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap). STAP is de opdrachtgever en het bureau dat namens de vijfentwintig archiefinstellingen het project uitvoert. HintTech, dat voor de ontwikkeling van WieWasWie.nl samenwerkt met webontwikkelaar Mindbus en ontwerpbureau Zicht, levert de software voor het platform en de aangrenzende dienstverlening.

Uniek

Leila Liberge van STAP en projectleider van WieWasWie.nl is enthousiast: ´Het unieke aan dit project is dat 25 erfgoedinstellingen samenwerken. Ook internationaal gezien is dit nog niet eerder vertoond.´ De voordelen voor gebruikers zijn volgens Liberge legio: ´Onderzoek doen kost nu nog veel tijd. Straks is alle informatie gedigitaliseerd en op één plek te vinden. Het platform zal de gebruiker bovendien tal van handige tools bieden, bijvoorbeeld voor het maken van een stamboom of het opstellen en koppelen van profielen.´

Dennis Struyk, managing director van HintTech Nederland, spreekt over een interessant en uitdagend project: ´Tijdens deze besprekingen zijn onder meer nadere afspraken gemaakt over 195 functionaliteiten, zeven brontypen, twee testversies en een volledige planning. De uitdaging zit in het migreren van 20 miljoen aktes en de omgevingen van die 25 erfgoedinstellingen op elkaar aan sluiten en samenbrengen op het platform. Met onze technologische kennis en ervaring met dit soort projecten moeten we er in slagen om dit project halverwege volgend jaar af te ronden.

Over HintTech
HintTech is specialist op het gebied van eBusiness-technologie (Tridion CMS, Sitecore CMS, Hippo CMS en ADAM digital asset management), IT-projecten (.Net en Java) en Application Lifecycle Management. Sinds 2009 heeft het tevens de discipline testen en kwaliteitszorg in zijn portfolio. Het bedrijf is opgericht in 1997 en werkt met innovatieve en bewezen technologieën en methodieken. Hiermee realiseert HintTech kwalitatieve maatwerkoplossingen voor zijn klanten. Voor Tridion, ADAM, Microsoft, Sun J2EE(TM) en IBM WebSphere is HintTech zowel adviserend als uitvoerend partner. HintTech kan onder andere Belastingdienst, Essent, ING en KLM tot zijn klanten rekenen. HintTech heeft momenteel 117 medewerkers in dienst en heeft vestigingen in Delft, San Francisco, Novi Sad en Borlänge. Kijk voor meer informatie op www.hinttech.com




Ingezonden persbericht