Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 05-10-2010

AVRO RADIO 1 GENOMINEERD VOOR PRESTIGIEUZE PRIX EUROPA

Documentaire 'Ima Spanjaard: overleven in en na Auschwitz' genomineerd voor belangrijke radioprijs

AVRO-journaliste Barbara van Gool is in de categorie 'Radio Documentary' genomineerd voor de prestigieuze Prix Europa. Haar nominatie heeft ze te danken aan een indringende radiodocumentaire uitgezonden door het AVRO-Radio 1 programma De Praktijk.

De reportage van Barbara van Gool, op 4 mei 2009 uitgezonden in het programma De Praktijk, is een indringend portret van Ima Spanjaard-Van Esso, overlevende van Auschwitz. In het kamp moest Ima net als alle andere gevangenen veel ontberingen doorstaan, maar stond ze ook voor een mensonterend dilemma. Ze werd gedwongen te assisteren bij medische experimenten op gevangenen. Toen ze tachtig werd, besloot Ima haar levensverhaal te vertellen aan een vriendin. Anderhalf jaar lang spraken ze iedere zaterdagochtend met elkaar. Het resultaat was een 17-uur durend levensverhaal op 10 ouderwetse cassettebandjes. Verslaggever Barbara van Gool kreeg de bandjes in handen en sprak met Ima's oudste zoon, de dirigent Ed Spanjaard en met haar vriendin, Anneke Durlacher. Het resultaat is een verhaal over overleven in en na Auschwitz.

Tijdens het festival rond de Prix Europa kiest een vakjury de beste Europese televisie-, radio- en nieuwe mediaproducties. Dit jaar hebben 35 landen in totaal 543 producties ingezonden. De belangrijke Europese mediaprijzen worden 23 oktober in Berlijn uitgereikt.