Ingezonden persbericht


Jones Lang LaSalle's Global Market Perspective: internationale retailmarkten herstellen snel Jones Lang LaSalle presenteert Global Market Perspective september 2010

Amsterdam, 5 oktober 2010 - Jones Lang LaSalle's Global Market Perspective over de maand september richt zich volledig op de retailsector. De sector is opnieuw in trek en herstelt snel. De analisten van Jones Lang LaSalle kijken naar de huidige omstandigheden op de wereldwijde winkelvastgoedmarkt en het sentiment onder retailers en investeerders.

Verandering in sentiment
Het optimisme in landen als China, India, Brazilië en Turkije neemt sterk toe. Indrukwekkende groeicijfers blijken een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit te oefenen op retailers, ontwikkelaars en beleggers. In China namen de winkelverkopen toe met een opmerkelijke 18% op jaarbasis; in India wordt momenteel elke twee weken een nieuw winkelcentrum geopend. De Amerikaanse en West-Europese markten zijn zich vooral aan het stabiliseren.

Winkelcentra
Veel nieuwbouwprojecten die tijdens de wereldwijde financiële crisis in de wacht zijn gezet, worden in diverse regio's inmiddels hervat. Het merendeel van de winkelvastgoedmarkten in Azië bevindt zich nu midden in een belangrijke ontwikkelingscyclus, met name China en India. In de Verenigde Staten is er nog steeds weinig te merken van nieuwe ontwikkelingsactiviteiten. Maar dit is positief voor de Amerikaanse winkelvastgoedmarkt, aangezien overaanbod hier een van de lastigste hindernissen is gebleken.

Internationale expansie van retailers
Grote internationale winkelketens, voornamelijk uit de Verenigde Staten en Europa, hebben de verbeterende marktomstandigheden aangegrepen om hun internationale uitbreidingsplannen te hervatten. De toestroom van nieuwe merken op de internationale markten creëert nieuw elan en enthousiasme. Dit heeft als effect dat beleggers in toenemende mate hun focus verleggen naar de retailsector.

Ruben Langbroek, Head of Research Jones Lang LaSalle Nederland, licht toe: "Veel beleggers hebben hun investeringen in winkelvastgoed in de afgelopen periode vergroot. Het herstel in deze sector is dan ook sterker geweest dan in andere commercieel vastgoedsectoren. De beleggingsvolumes zijn sinds het begin van 2009 verdubbeld en hebben zich op de meeste markten vertaald in stabiliserende aanvangsrendementen. Datzelfde zien we momenteel ook in Nederland gebeuren. Vanwege het aantrekkelijke rendement/risicoprofiel van de retailsector was er relatief gezien grote belangstelling voor winkelvastgoed. Het volume winkelbeleggingen in de eerste drie kwartalen van dit jaar was groter dan het beleggingsvolume op de kantorenmarkt. Dat was voorheen de sector was met het grootste beleggingsvolume. Ons recente onderzoek onder Nederlandse institutionele beleggers en vastgoedfondsen laat bovendien zien dat zij dit jaar en volgend jaar meer willen gaan investeren in winkelvastgoed."

Vooruitzichten
Het wereldwijde winkellandschap zal op de middellange en lange termijn een sector zijn met complexe uitdagingen. Dit is vooral zichtbaar op de inmiddels volwassen markten in Europa en Noord-Amerika. Veel opkomende markten in Azië, zoals China en India, kunnen bovendien een behoorlijke toevoeging aan de retailvoorraad tegemoet zien. Beleggers zullen in een steeds sterker concurrerende omgeving moeten opereren.

Langbroek concludeert: "Wij zien dat het winkellandschap langzaam verandert, onder meer door economische, sociaal-maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. In ons Retail2020 platform beschrijven wij die ontwikkelingen uitgebreid. We proberen daarnaast retailers, ontwikkelaars en beleggers te ondersteunen tijdens dat veranderingsproces. Alleen met een juiste strategie kan de omzet omhoog worden gestuwd, de winstgevendheid worden verhoogd en de vastgoedwaarde worden gemaximaliseerd."

De volledige editie van Jones Lang LaSalle's Global Market Perspective over september 2010 geeft een overzicht van de activiteiten op het gebied van winkelvastgoed, veranderende huurtarieven en een visie op de beleggingsmarkt voor winkelvastgoed.


- einde bericht -