Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht


---


Hybride bussen bieden kans op schonere lucht!

Persbericht
Utrecht, 5 oktober 2010

Kersvers concessiehouder Q-Buzz zal vanaf 2012 hybride bussen inzetten in de regio Utrecht. Deze bussen kunnen een deel van de route volledig elektrisch en dus uitstootloos rijden. D66 vindt dat dit in de gebieden moet gebeuren waar de problemen met luchtkwaliteit het grootst zijn.

Een blik op de luchtkwaliteitsbeelden in het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht leert dat de gebieden met luchtkwaliteitsproblemen veelal samenvallen met druk bereden busroutes. Het Westplein, de busbaan door de binnenstad en het Ledig Erf steken rood af. Door de bussen hier hybride te laten rijden, kan de luchtkwaliteit fors verbeterd worden.

D66 is van mening dat goed openbaar vervoer een bijdrage kan leveren aan het terugdringen van autoverkeer en daarmee het verbeteren van de luchtkwaliteit. Als datzelfde openbaar vervoer dan een belangrijke bijdrage levert aan uitstoot en overlast, is dat schrijnend. De hybride bussen moeten elektrisch rijden in de wijken waar de luchtkwaliteit zwaar wordt aangetast, de uitstoot is dan aanzienlijk lager. "Deze bussen zijn daarom goed nieuws voor inwoners van bijvoorbeeld Wijk C, voor wie de overlast van de vele busroutes langs hun woning kan verminderen", aldus Bram Fokke, verkeerswoordvoerder van D66.


Noot voor de redactie: