Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
109 Vragen van van mevrouw drs. M.W. Haage
(ingekomen 6 september 2010

en antwoorden verzonden door het college op 5 oktober 2010)


Bezuinigt Politie stiekem op personeel?!?

Politiekorpsen snijden in het aantal agenten. Er is sprake van vacaturestops, forse daling van het aantal aspiranten bij de politieopleidingen en sommige korpsen bieden oudere agenten een vertrekpremie aan, blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws. Dit alles om de financiële tekorten bij de korpsen op te kunnen vangen. Dit is geheel in strijd met afspraken met de minister van Binnenlandse Zaken.
Eerder heeft de Partij van de Arbeid over de Utrechtse politiecapaciteit tot twee keer toe vragen gesteld. Uit de berichten van RTL nieuws lijkt het alsof er over een aantal jaren een groot tekort aan agenten ontstaat. De reden daarvoor is dat korpsen de bezuinigingen invullen door minder aspirant agenten naar de opleiding toe te sturen. De minister van Binnenlandse Zaken eist dat de korpsen bezuinigen, maar dan wel op management en de inkoop van materieel, zoals ICT en politieauto's. Maar: de korpsen bezuinigen ook op personeel. Dat valt op te maken uit de instroomcijfers van de Politieacademie.

Dit baart de PvdA ernstige zorgen. Daarom de volgende vragen:

1. Hoeveel aspirant agenten stuurt de regio Utrecht naar de politieacademie in 2010 en 2011?

Dit zijn er 61,in 2010 en vanaf 2011, 44 per jaar.

2. Is dit aantal in lijn met de eerder geplande aantallen? Of is er een wijziging in de aantallen gekomen naar aanleiding van de financiële taakstelling?

Oorspronkelijk was in het licht van de financiele taakstelling het uitgangspunt geen instroom van werkstudenten in 2010. Hiervan is afgezien om ervoor te zorgen dat het personeelsbestand op peil blijft.

3. Wordt er ook in (de regio) Utrecht aan oudere politiemensen een aanbieding gedaan om eerder te vertrekken? Hoe vaak komt dit voor?

Neen.

4. Wordt er in de regio Utrecht niet bezuinigd op materieel en management, zoals met de minister van BZK is afgesproken?

De regio Utrecht bezuinigt sinds 2009 structureel op materiële uitgaven. De doelstelling is om te komen tot een structurele bezuining van zo'n 14 miljoen euro per jaar.

5. Wat betekenen deze instroomcijfers en het ouderenbeleid voor de sterkte op straat in Utrecht?

Dat de huidige sterkte tot eind 2013 nagenoeg gelijk blijft. Vanaf 2014 zal - voor zover bekend op basis van de huidige inzichten - het personeelsbestand dalen.


---- --