Rabobank Nederland

Rabobank maakt nominaties Herman Wijffels Innovatieprijs 2010 bekend

De Rabobank heeft de tien genomineerden voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2010 bekendgemaakt. De tien genomineerde innovaties zijn geselecteerd uit 443 inzendingen. De Herman Wijffels Innovatieprijs geeft Nederlandse ondernemers een extra stimulans om kansrijke duurzame ideeën te verwezenlijken.

Piet Moerland, bestuursvoorzitter Rabobank Nederland: "Duurzame innovaties zijn belangrijk voor mens en milieu, maar ook als motor voor onze economie. Veel innovaties vinden plaats in het midden- en kleinbedrijf. De Rabobank wil de koplopers een platform bieden en vooruit helpen. De Herman Wijffels Innovatieprijs biedt beide."

Onder de tien genomineerden bevinden zich onder andere een aspergesteekmachine die geheel automatisch rijpe asperges oogst, een kledingstuk ontworpen voor jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis en een nieuwe uitwendige meetmethode die tijdens een bevalling de weeën keuriger, veiliger en comfortabeler voor de patiënt kan monitoren. Deze maar ook de andere zeven genomineerden maken allemaal kans op de innovatieprijs. De prijsuitreiking is op 18 november a.s. tijdens het najaarsevenement van het Octrooicentrum. De Herman Wijffels Innovatieprijs wordt dit jaar voor de negende keer gehouden.

De afgelopen maanden heeft een beoordelingscommissie zich gebogen over de ingediende innovaties. Een jury van externe deskundigen zal onder voorzitterschap van Rabobank bestuursvoorzitter Piet Moerland gaan uitmaken wie in november de hoofdprijs van 50.000 euro wint, respectievelijk de tweede, derde en aanmoedigingsprijs. In totaal is 122.500 euro aan prijzengeld beschikbaar. Er is bij de beoordeling van het idee gelet op innovatief vermogen, de sociaal maatschappelijke en/of milieu bijdrage die de innovatie levert, de haalbaarheid, rentabiliteit en de vraag of er een markt voor is. Uit de 10 genomineerden gaat de jury de uiteindelijke prijswinnaars kiezen.

Overzicht genomineerden Herman Wijffels Innovatieprijs 2010

ViwateQ BV (N.W. Buijs)
ViwateQFinishing: een nieuwe milieuvriendelijke methode om RVS te reinigen en te conditioneren, zonder gebruik van chemicaliën. Machines uit o.a. de voedingsindustrie worden hygiënischer gereinigd.

www.viwateq.com

Plaats: Utrecht

Simgas BV (S. Castro en M. Castro)
Biogassysteem voor ontwikkelingslanden. Dit systeem is betaalbaar, modulair van 2m2 tot 16m2 en beter geïsoleerd dan gangbare systemen. Het biogas kan worden gebruikt om op te koken of voor verlichting.

Plaats: Rotterdam

ASM (C.J.M. Ooms)
AspergeSteekMachine: een machine die geheel automatisch de rijpe asperges oogst. Door middel van een camera 'ziet' de machine wanneer een asperge geoogst kan worden. De machine gaat onder het afdekplastic zelfstandig te werk.

Plaats: Ossendrecht

Nemo NV (S.N. Lemmens, C.H.L. Peters, R. Vullings, S.G. Oei)

Een innovatieve uitwendige meetmethode om tijdens een bevalling de weeën nauwkeuriger, veiliger en comfortabeler voor de patiënt te monitoren. Hierbij worden NEMO-elektrodepleisters en NEMO-verbindingshardware gekoppeld aan bestaande infrastructuur in ziekenhuizen. Hiermee worden dreigende vroeggeboortes beter in kaart gebracht en kan betere therapie of tijdig ingrijpen gerealiseerd worden, waarmee vroeggeboortes uiteindelijk worden voorkomen. www.nemohealthcare.com

Plaats: Veldhoven

Tiller B.V. (H.C. van der Helm)

De Tiller: een combinatie van een steekwagen en een kleine heftruck om makkelijk en zonder inspanning tot 75 kg te tillen. Voorkomt rugklachten. De Tiller kan de last op hoogte neerzetten, bijvoorbeeld op een werkbank of in een schap. Na gebruik 'tilt' de Tiller zichzelf als het ware weer in de bestelwagen.

www.tiller.eu

Plaats: Den Haag

Squease (K. Ploegmakers, M. Kroezen, A. Brand, S. Ari),

SQUEASE(TM) is een kledingstuk ontworpen voor jongeren met Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Het is een modieus capuchonvest met geïntegreerd binnenvest dat kan worden opgeblazen om 'diepe druk' toe te passen. Deze druk op het bovenlichaam helpt de jongeren rustig te worden op momenten die zij als stressvol ervaren. In de capuchon is een koptelefoon geïntegreerd die geluiden dempt die door mensen met ASS als oncomfortabel worden ervaren.

www.squease.co.uk

Plaats: Waalre

Optimal Forming BV (S.H.A. Boer),

FlexiMold systeem: een technologie voor het maken van een mal d.m.v. een instelbaar pennenbed dat vanuit een digitaal bestand automatisch kan worden ingesteld. Een gebruiker kan daardoor zeer snel enkelstuks of kleine series producten fabriceren vanuit een digitaal ontwerp. www.optimalforming.com Plaats: Eindhoven

Pharma filter BV (E.A. van den Berg en M.V. Batelaan)

Pharmafilter(TM) is een totaaloplossing voor afval en afvalwater in ziekenhuizen. Het systeem bestaat uit afvalvermalers op elke afdeling van het ziekenhuis waarmee afval door de bestaande riolering wordt afgevoerd. Een filterinstallatie naast het ziekenhuis vangt afval en afvalwater op en verwerkt dit. Het systeem heeft grote voordelen voor hygiëne en efficiency in ziekenhuisprocessen en biedt een kosteneffectieve verwijdering van medicijnresten uit afvalwater.

www.pharmafilter.nl

Plaats: Amsterdam

Oat Shoes (C.J.J. Maats en D.J. Oudshoorn)

OAT shoe: een 100% biologisch afbreekbare schoen, die volledig verdwijnt wanneer hij na gebruik in de tuin wordt begraven, en waar nieuw leven uitgroeit door de zaadjes die in de schoen verwerkt zitten.

www.oatshoes.com

Plaats: Amsterdam

Tiger Stone, Vanku BV en M&H Trading (A. Molenbroek, A. Hardebol en H.P.M. van Kuijk)

De Tiger-Stone is een (her)bestratingsmachine waarmee de hele straat in één keer kunt (her)bestraten, inclusief randafwerking. De machine is ergonomisch ontwikkeld en zelfs door gedeeltelijk arbeidsongeschikt personeel te bedienen.

www.tiger-stone.nl

Plaats: Oosterhout

De Rabobank reikt de Herman Wijffels Innovatieprijs sinds 2002 uit. Het Herman Wijffels Fonds is in 1999 ingesteld bij het afscheid van de toenmalige hoofddirectievoorzitter en is bedoeld om innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren. De prijs wordt inmiddels gezien als een van de meest prestigieuze innovatieprijzen van Nederland.

Voor meer informatie