Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 september 2010

Vragen van het lid Heijnen (PvdA) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over forse overschrijdingen van budgetten voor IT-projecten bij de overheid


1. Kent u het bericht "Publieke sector betaalt zich blauw door wanbeheer IT" in de Automatiseringsgids? {1}


2. Worden de budgetten van IT-projecten van de Nederlandse publieke sector inderdaad met het in het onderzoeksrapport van "Public Sector: IT Project Evaluations" genoemde bedrag van 675 miljoen euro jaarlijks overschreden? Zo ja, hoe verklaart u dit? Zo nee, waarom niet en hoeveel is dit bedrag dan wel?


3. Is het waar dat bij 80% van de IT-projecten van de overheid het budget wordt overschreden? Zo ja, bent u dan ook geschrokken van deze conclusie? Zo nee, waarom niet?


4. Is het waar dat de budgetten voor IT-projecten bij de centrale overheid het meest worden overschreden? Zo ja, waarom presteert de centrale overheid op dit punt het slechtst? Zo nee, waarom niet?


5. Deelt u de conclusie van de samenstellers van het genoemde rapport dat "IT-projecten en politiek {...} gewoon niet samen" gaan? Zo ja, welke gevolgen verbindt u daaraan? Zo nee, waar uit blijkt het tegendeel?


6. Bent u bereid om de Kamer een uitgebreide reactie te doen toekomen op bevindingen en conclusies uit het genoemde rapport, inclusief maatregelen die ertoe moeten leiden dat deze overschrijdingen voortaan voorkomen worden?

{1} http://www.automatiseringgids.nl/markt-monitor/nederland/2010/40/publieke-sector-betaalt-zich-blauw-door-wanbeheer-it.aspx