Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 5 oktober    |
|2010                                              |


1. Verlagen subsidie POP2
Noord-Brabant neemt het landelijke sanctiebeleid voor het Europese subsidiebeleid Plattelandsontwikkeling 2 (POP2) over. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. De andere provincies doen dat ook, evenals het ministerie van LNV. Daardoor worden POP2-subsidieontvangers die hun verplichtingen niet nakomen voortaan overal op dezelfde manier behandeld.

2. Subsidieregeling Stedelijke Vernieuwing 3
De subsidieregeling Investeringsbudget Stedelijk Vernieuwing voor de periode 2010-2014 (ISV3) is vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Het gaat om ruim 6,6 miljoen euro rijksgeld voor stedelijke vernieuwing.

3. Waterschapsprojecten
GS stemmen in met het verschuiven van de te leveren prestatie van drie projecten. Het gaat om een project van Waterschap Aa en Maas voor duurzame verwerking van menselijke en dierlijke afvalstoffen (nieuwe einddatum 31 oktober 2011), om een project van Waterschap Brabantse Delta rond een innovatieve zuiveringstrap (nieuwe einddatum 31 december 2010) en om een project van Wageningen UR rond de Kaderrichtlijn Water (nieuwe einddatum 31 december 2011).

4. Waterbeleid
Provincies en waterschappen kunnen een rol vervullen in betere grensoverschrijdende samenwerking op watergebied tussen België en Nederland. Dat schrijven GS in een brief aan Secretariaat-Generaal Benelux. Zo fungeert de provincie onder meer als voorzitter van grensoverschrijdende stroomgebiedcomités, die de afgelopen vijftien jaar veel projecten op de rails hebben gekregen.

5. Aanpassing Subsidieregelingen natuur en landschap
GS hebben wijzigingen aangebracht in de subsidieregeling natuur en landschapsbeheer (SNL) en in de regeling kwaliteitsimpuls natuur en landschap (SKNL, voor inrichting van nieuwe natuur, functieverandering en kwaliteitsverbetering van bestaande natuur). Het gaat onder meer om verbeteringen op basis van ervaringen van het eerste openstellingsjaar en om wijzigingen om aan Europese goedkeuringsvereisten te kunnen voldoen.

6. Samen investeren in innovatieve projecten
Het bedrijfsverzamelgebouw 'Connex' van Hogeschool Avans en het project 'World Class Maintenance Management' kunnen beiden doorgaan dankzij subsidie van het Europese innovatieprogramma 'OP-Zuid'. Na overleg met alle betrokken partijen is het mogelijk, om de benodigde middelen hiervoor te verschuiven binnen de beschikbare budgetten van West-Brabant en Zeeland. Gedeputeerde Staten stellen de verschuivingen en wijzigingen vast, in de hoedanigheid van beheersautoriteit voor het Operationeel Programma Zuid-Nederland. De projecten waren in een eerder stadium al goedgekeurd voor provinciale bijdrage in het kader van Samen Investeren in BrabantStad respectievelijk West-Brabant.

7. Verlening subsidietermijn Zwaaikom Oosterhout
De subsidietermijn voor het Oosterhoutse stadsontwikkelingsproject Zwaaikom wordt door GS verlengd omdat gerechtelijke onteigeningsprocedures voor vertraging hebben gezorgd. Aanvankelijk hadden alle benodigde gronden eid dit jaar eigendom moeten zijn van de gemeente Oosterhout. Die termijn verlengen GS totdat de onteigeningsprocedures zijn afgerond.

8. Providentia
De ecologische hoofdstructuur (EHS) wordt in Heeze-Leende, ten noordoosten van de kern Sterksel gewijzigd. Voor het omvormen van de woon- en werkgemeenschap Providentia wil de gemeente toestemming geven voor het bouwen van enkele woningen. Dat gaat ten koste van 0,8 hectare EHS, maar dat wordt gecompenseerd met een toename van 14,5 ha binnen hetzelfde plangebied. Omdat de EHS als geheel wordt versterkt, gaan GS hiermee akkoord.

9. Brabantdag
De communicatie van de provincie Noord-Brabant wordt vanzelfsprekend in de Nederlandse taal verzorgd. Dit gaat echter niet altijd op bij een internationale doelgroep. De uitnodiging voor de Brabantdag is daarom in het Engels verstuurd. Dit is voor iedereen toegankelijk, en gebruikelijk in Brussel. Mocht de provincie in de toekomst soortgelijke evenementen zelf organiseren, wordt er ook een Nederlandse versie verzonden. Dit hebben GS geantwoord op vragen van de SP statenfractie. Inmiddels heeft de Brabantdag plaatsgevonden.

10. Vragen over plannen nieuwe kerncentrale Borssele
De MER-procedure is de start van een langdurig proces dat t.z.t kan leiden tot een formele vergunningaanvraag voor de bouw van een kerncentrale in Borssele. Een vergunningaanvraag is nu niet aan de orde. GS hebben daarover geen bestuurlijk standpunt ingenomen maar vanuit het aandeelhouderschap via Publiek Belang Elektriciteitsproductie (PBE) van Energy Resources Holding (ERH) toegestaan dat de onderneming de MER-procedure startte. Dat is in lijn met eerder gemaakte afspraken over de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf. De aandeelhouders hebben uitdrukkelijk bepaald dat er geen onomkeerbare stappen gezet worden. Dit antwoordden Gedeputeerde Staten op vragen over de plannen voor een nieuwe kerncentrale van de SP Statenfractie.

11. Statenvragen TOM en Prinsenbeek
De Tuinbouw Ontwikkelings Maatschappij (TOM) is opgericht om het provinciale glastuinbouwbeleid uit te voeren. Daarin kan het aanvragen van bouwvergunningen passen, zoals recent is gebeurd in Prinsenbeek. Dat antwoordden GS op statenvragen van GroenLinks en D66.

12. Statenvragen Natura 2000
Nederland is een middenmotor bij de toepassing van Natura 2000, zo blijkt uit recent onderzoek van Alterra. De Europese regels zijn uitgewerkt in de Natuurbeschermingswet 1998. Door de vele activiteiten en hoge bevolkingsdruk is er op een klein grondgebied een hoge milieudruk en dat geldt ook voor stikstof. Er is één klacht over de toepassing van de Natuurbeschermingswet 1998 via de BZW binnengekomen over een vergunningenprocedure die inmiddels naar tevredenheid is afgehandeld. Stikstof is niet een specifiek Brabants probleem, het ministerie van LNV beziet op dit moment de toepassing van regelgeving in het kader van Programmatische Aanpak Stikstof en GS hopen dat dit duidelijkheid gaat bieden. Dat antwoordt het college op vragen van het lid van het CDA.

13. Energie agenda: communicatie en kapitaalfonds
De inzet van de Brabanders is van belang om de klimaatdoelstellingen te realiseren. Bovendien dragen energiebesparing en duurzame gebouwen bij aan een lagere energierekening van de Brabantse burgers. Gedeputeerde Staten zullen met gemeenten afspraken maken. Dit staat in het Memorie van Antwoord van Gedeputeerde Staten. Zij gaan hierbij in op het advies van de statencommissies Economie Mobiliteit en Grotestedenbeleid en Ruimte en Milieu in de behandeling van de Energieagenda 2010-2020 op 15 september jl.

14. Natuur- en Landschapsoffensief
In het geactualiseerde Natuur- en Landschapsoffensief Brabant 2011-2020 schetst de provincie de hoofdlijnen voor uitvoering van het natuur- en landschapsbeleid in de komende tien jaar. Speerpunten zijn onder meer de provinciale 'Landschappen van allure' (Het Groene Woud, de Maashorst en Brabantse Wal) en behoud van biodiversiteit. GS hebben het ontwerp van de actualisatie vastgesteld en naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu gestuurd.


---- --