Pilot-onderzoek gestart naar beleving van bewonersparticipatie


UTRECHT, 20101005 -- Het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) laat een pilot-onderzoek doen naar de beleving van de wijkaanpak. Hoe beleven bewoners de wijkaanpak en hoe beleven ze de bewonersparticipatie binnen de wijkaanpak? Vandaag zijn er duizenden enquêtes verstuurd naar bewoners binnen drie wijken.

Het LSA heeft twee keer een onderzoek in de 40 aandachtswijken laten uitvoeren waarbij werd gekeken naar de betrokkenheid van de bewoners bij de uitvoering van de wijkactieplannen. Deze onderzoeken presenteerden we in een overzichtelijke Kwaliteitskaart Bewonersparticipatie waarin gemeenten een rapportcijfer kregen voor de bewonersbetrokkenheid.

Belevingsmonitor
Ook in 2010 zal het LSA in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en WWI een onderzoek laten uitvoeren. In het onderzoek dat we de afgelopen jaren deden werd met enkele geselecteerde sleutelfiguren uit de wijk gesproken, dit jaar is er gekozen voor een andere opzet en insteek. We zullen een Belevingsmonitor uitgeven waaruit duidelijk wordt hoe bewoners de wijkaanpak beleven en meer in het bijzonder hoe ze de bewonersparticipatie binnen de wijkaanpak beleven.
Centraal in de Belevingsmonitor zal een lijst met vragen staan over vitale kwesties aangaande de wijkaanpak en de burgerparticipatie in de wijkaanpak. Er zal speciale aandacht zijn voor
- de mogelijkheden die de bewoners krijgen om in de wijk mee te beslissen over hun wijk.
- de manier waarop in de ogen van de bewoners de gemeente en haar bestuurlijke partners de betrokkenheid van bewoners probeert te vergroten en te waarborgen.
- de manier waarop over de bijdrage van bewoners aan de wijkaanpak naar de bewoners wordt gecommuniceerd.

Drie wijken
Er is voor gekozen om dit onderzoek niet direct in alle 40 wijken uit te gaan voeren, maar eerst een pilot-onderzoek uit te voeren in drie geselecteerde wijken, te weten;
- Amsterdam Oost
- Korrewegwijk in Groningen
- Wielwijk/Crabbehof in Dordrecht

Er is gekozen voor deze drie specifieke wijken omdat deze uiteenlopen qua bewonersaantal en samenstelling. Binnen deze wijken zal een willekeurige steekproef worden gehouden en per wijk zullen 2.700 schriftelijke enquêtes uitgezet worden (op basis van adressen uit het GBA). Deze enquête wordt vanaf 1 oktober 2010 verstuurd en zal worden vergezeld van een brief van de minister voor WWI en de voorzitter van het LSA.

Langdurend onderzoek
Dit pilotonderzoek verkent de mogelijkheden en kansen van dergelijk langdurend onderzoek in de 40 krachtwijken door middel van een kleinschaliger onderzoek in drie van deze 40 wijken.