Houd intelligente jongeren uit de Wajong


School voor autisme werkt samen met bedrijfsleven in de regio

Heeze, 20101005 -- Cijfers wijzen uit dat slechts 12% van de leerlingen met autisme op Havo en Vwo niveau later een betaalde baan heeft. 88% leeft dus van een uitkering. Dit kan en moet anders vinden veel bedrijven in de regio. Juist in de regio waarbij analytisch vermogen en exacte kennis hoog aangeschreven staat. Kempenhaeghe, ProRail, ASML, Bavaria, PSV, De Wert accountants, NYOYN, Studio Ruig, Savant, MEE, Kentalis, Van de Gevel uit Maarheeze, Smits Bedrijven Gemert hebben allemaal de deur open gezet. De jongeren krijgen een excursie, meeloopdag of mogen voor een langere periode stage lopen.

Over autisme bestaan veel vooroordelen. Zonder het te weten doemt een klassiek autist op. Het beeld van Rainman, duidelijk en zichtbaar beperkt in zijn communiceren en sociaal handelen. Jammer, juist omdat dit beeld niet klopt.

Meer dan 200 leerlingen uit heel Brabant en Limburg komen in Sterksel op De Berkenschutse samen om onderwijs te volgen op Havo/Vwo -iveau. Veel van deze leerlingen hebben een diagnose autisme of autisme gerelateerd en een hoog IQ. Qua persoonlijkheid zijn de verschillen even groot als elders. Extraverte, sociale jongeren zijn geen uitzondering. De jongeren hebben ambitie, veelal grote ambitie...

Het overleven in onze maatschappij is lastig. Cijfers wijzen uit dat slechts 12% van deze leerlingen later een betaalde baan heeft. De Berkenschutse wil hier verandering in aanbrengen. Wat heeft een leerling aan een Havo of Vwo diploma als er geen perspectief op werk is?

De jongeren volgen speciaal onderwijs maar zijn op basis van hun intelligentie meer dan gemiddeld in staat om complexe werkzaamheden uit te voeren. Mensen met autisme beschikken vaak over specifieke competenties, zoals oog voor detail, analytisch denkvermogen, gestructureerd werken en het excellent uitvoeren van repetitieve procedures.

Door tijdens het Havo of Vwo-programma al voldoende tijd in te ruimen om te werken aan werknemersvaardigheden kan de leerling zich al op jonge leeftijd ontwikkelen tot goede werknemers. De leerlingen krijgen een speciaal programma waarin ze middels excursies, meeloopdagen en stages mee kunnen kijken in het bedrijfsleven en de beroepspraktijk. Bedrijven als Kempenhaeghe, ProRail, ASML, Bavaria, PSV, NYOYN, Studio Ruig, Van de Gevel, Smits Gemert bieden de leerlingen deze kans.





Ingezonden persbericht