Webwinkels tonen energieverbruik apparatuur in euro's


HARDEWIJK, 20101005 -- Het vorige week geïntroduceerde milieulabel 'EnergieWeter' wordt behalve in de stenen winkels ook al door de eerste webwinkels getoond.Het label moet consumenten nog bewuster maken van energiezuinige apparatuur. Onder de prijs van een product staat voortaan precies hoeveel euro's een apparaat per jaar verbruikt.

Over EnergieWeter
De EnergieWeter geeft precies aan wat een apparaat verbruikt. Niet in kWh, maar in euro's. Dat gaat verder dan het huidige energielabel, met aanduiding A tot en met G. In één oogopslag is duidelijk wat een apparaat jaarlijks aan energie kost en zo is te zien dat een duurder apparaat zich soms in korte tijd al terugverdient.

Ook in webwinkels
De EnergieWeter is van toepassing op onder ander wasdrogers, wasmachines, vaatwassers, koel- en vriesapparaten, televisies, desktop computers, laptops en monitors. Omdat juist deze apparaten regelmatig online worden aangeschaft, heeft Scheer en Foppen er als een van de eerste webwinkels voor gekozen het nieuwe milieulabel ook direct in de webwinkel in te voeren. Bij meer dan 700 producten worden de energiekosten per jaar getoond.

Door het online vergelijken van alle producten op basis van prijs en energieverbruik wijst Scheer en Foppen de consument in het oriëntatie- of aankoopproces op de groenere mogelijkheden. Hiermee kan de consument bewust kiezen voor energiezuinigere elektronica, welke niet alleen kostenbesparend zijn, maar ook beter voor het milieu.

Enkele voorbeelden van de manier waarop het nieuwe label online wordt getoond:

- een wasmachine A+ die slechts 27 euro op jaarbasis kost
- een condensdroger die 74 euro op jaarbasis kost
- een plasma tv die 37 euro op jaarbasis kost

Berekening
De bedragen bij de producten zijn gebaseerd op het gemiddelde verbruik van 2,3 personen per huishouden. Het energiegebruik van de apparaten wordt berekend op basis van internationale maatstaven, die ook op eerdere energielabels van toepassing waren.

Initiatief
Het initiatief voor de EnergieWeter komt van het ministerie van VROM, Milieu Centraal, Uneto-VNI en de detailhandel. De organisatie laat weten dat er in totaal 1.400 winkels participeren. Alle grote elektronicaketens doen mee. In de computerbranche is het nog afwachten welke winkels mee zullen doen. Omdat het label daar nieuw is, gaat het ook langer duren voordat alles is getest.

Over Scheer en Foppen
Scheer en Foppen, Nederlands grootste zelfstandige elektrospeciaalzaak, met 67 winkels boven de rivieren én een succesvolle online shop: www.scheerenfoppen.nl.