Bemiddelingsadvocaat steeds vaker ingezet bij echtscheiding


OOSTERHOUT, 20101005 -- Een echtscheiding waarbij ieder met een eigen advocaat aan de onderhandelingstafel verschijnt komt steeds minder vaak voor. Maar liefst 39 procent van de echtparen die uit elkaar gaan maken tegenwoordig gebruik van een gezamenlijke bemiddelingsadvocaat. Dit blijkt uit recente cijfers van online magazine Singlessite.nl dat onderzoek deed onder ruim 500 singles die een echtscheiding achter de rug hebben.

Echt of Vechtscheiding
Bemiddelingsadvocaten worden door scheidende echtparen vooral ingezet als er minderjarige kinderen in het spel zijn. Duidelijke afspraken en een goede verstandhouding tussen beide ouders na de breuk staan hier centraal. De kans dat een echtscheiding uitdraait op een vechtscheiding lijkt dan ook af te nemen als men besluit gebruik te maken van een mediator. Van alle geënquêteerden heeft 39 procent gebruikt gemaakt van een bemiddelingsadvocaat en staat 37 procent na de scheiding nog steeds op goede tot zeer voet met de ex-partner.

Lijmpoging
Niet alleen tijdens de echtscheiding wordt er tegenwoordig steeds vaker gekeken hoe men de onderlinge verstandhouding zo optimaal mogelijk kan houden. Voordat de breuk een feit is doet ruim 20 procent nog een serieuze lijmpoging in de vorm van relatietherapie. Voor bijna de helft van de ondervraagden kwam relatietherapie destijds wel ter sprake maar werd deze niet in gang gezet. Een van beiden had simpelweg te weinig vertrouwen in een positieve uitkomst. Bij een overige 33 procent kwam een mogelijke reddingspoging helemaal niet aan bod.

Spijt
Bezint eer ge begint is op 22 procent van alle ondervraagde singles van toepassing. Zij geven namelijk aan oprecht spijt te hebben van de scheiding. Nog eens 29 procent van hen vindt zelfs dat hij of zij achteraf gezien te snel besloten heeft om uit elkaar te gaan. Op de vraag wat de belangrijkste oorzaak was van de breuk werden; uit elkaar gegroeid, ruzies, ontrouw en te verschillende karakters het vaakst genoemd.