Voorzitter MESA EMEA board presenteert Eco-efficiency studie op Industriële Week Publicatiedatum: 24-06-2010

IT-OPLOSSINGEN SLEUTEL VOOR DUURZAMER PRODUCEREN

De eco-efficiency van een productieplant beïnvloedt het businesssucces van een onderneming positief, denkt Jan Snoeij, voorzitter van de board van MESA Europe Middle East Africa (EMEA). IT-oplossingen spelen hierin een belangrijke rol omdat ze zaken inzichtelijk maken en helpen de juiste personen op het juiste moment te informeren, zodat ze de juiste beslissing kunnen nemen. Snoeij presenteert tijdens de Industriële Week, van 5 tot en met 8 oktober in de Jaarbeurs Utrecht, de resultaten van een internationaal onderzoek naar de eco-efficiency in de industrie.

MESA International (Manufacturing Enterprise Solutions Association) voert momenteel wereldwijd het onderzoek Eco-efficiency in Manufacturing uit. Producerende bedrijven uit alle sectoren doen hieraan mee. Doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in hoeverre de industrie duurzaam produceert, de factoren die deze transitie naar duurzaam produceren stimuleren en belemmeren en de rol van informatietechnologie. Kunnen IT-tools helpen duurzamer te produceren? "Maar we willen vooral het bewustzijn bevorderen dat we anders moeten gaan produceren", benadrukt Jan Snoeij, tevens principal consultant bij Logica.

Positief effect eco-efficiency
Duurzaamheid is ook in de industrie een actueel thema. Toch, constateert Jan Snoeij, zijn kosten nog steeds de belangrijkste factor die manufacturing beïnvloedt. "De klanten en uiteindelijk de consument zijn namelijk niet bereid extra te betalen voor iets dat groen of duurzaam is. Als een producent hogere kosten voor zijn rekening neemt omdat hij duurzaam werkt en hij doet dat als enige in zijn sector, zet hij zichzelf buiten spel." Zeker de ondernemingen die geregeerd worden door aandeelhouders zullen dat niet snel doen. Jan Snoeij denkt evenwel dat eco-efficiency in manufacturing een positief effect oplevert. De businesscase achter duurzaamheid kan een groener imago zijn dat tot méér verkopen leidt. Een andere businesscase kan het voorkómen van kosten zijn, omdat de overheid steeds vaker de vervuiler laat betalen. Ook de publieke opinie speelt een belangrijke rol. Soms is het heel simpel: investeer je niet in duurzaamheid terwijl de klant het wel wil, dan ben je out of business.

Rol van IT
Er zijn dus argumenten aan te reiken waarom je juist wel voor eco-efficiency in manufacturing moet kiezen. "Als MESA proberen we het bewustzijn te stimuleren dat het anders moet. We moeten efficiënter en effectiever omgaan met zowel grondstoffen als energie. We hebben geen keus als we willen overleven als mensheid", aldus Snoeij. "Zelfs al stijgt de welvaart in landen als India en China slechts een klein beetje, dan hebben we al een grondstoffenprobleem. Dat zie je nu al." De oplossing zit voor een deel in het slimmer uitvoeren van de huidige processen. Materialen efficiënter benutten, energie beter gebruiken, afval voorkomen. Dat begint met zaken inzichtelijk te maken, zodat draagvlak voor veranderingen ontstaat. "Daar komt IT bij om de hoek kijken. Zodra je inzicht krijgt, kun je zaken laten meewegen in je beslissingen. Een positieve invloed hoeft niet duur te zijn. Het gaat erom de juiste informatie op het juiste moment naar de juiste mensen brengen."

Sleutel tot succes
Jan Snoeij presenteert tijdens de Industriële Week de resultaten van de MESA-studie Eco-efficiency in Manufacturing. Deels loopt dit onderzoek parallel met de recente studie Metrics that Matter Revisited, deels gaat het nog een stap verder. In de Metrics-studie, deze zomer gepresenteerd tijdens de internationale MESA-conferentie in Dearborn (VS), constateren de onderzoekers dat een duidelijke samenhang bestaat tussen de plantperformance en de businessperformance van een onderneming. 'Productie en IT-mensen kunnen bijdragen aan het businesssucces van de onderneming', luidt een van de conclusies van het onderzoek. De sleutel tot dit succes is meetresultaten snel communiceren naar mensen die actie kunnen ondernemen om zaken te verbeteren. Data-verzameling, zo blijkt uit dit internationaal onderzoek onder zo'n 140 producerende bedrijven, is een cruciale factor.
"Onze nieuwe duurzaamheidstudie gaat nog een stap verder. Ik denk dat we een behoorlijke stap kunnen maken. Er gebeurt namelijk in veel sectoren nog te weinig met het thema duurzaamheid in productie. We maken onvoldoende gebruik van best practices, zelfs binnen organisaties. Je kunt leren door plantperformances met elkaar te vergelijken." Meer dan ooit geldt hiervoor meten is weten wil je naar sustainable manufacturing toe." En als je ondernemingen oplossingen aanreikt waarmee ze hun processen verbeteren, dan heb je een zaak. "Bedrijven investeren om hun processen te verbeteren."

Europa loopt voorop
De Europese industrie loopt wereldwijd voorop als het om duurzaam produceren gaat, gevolgd door de Amerikaanse en daarna die in landen als Australië. Snoeij denkt dat de grotere overheidsbemoeienis in Europa hier wel eens aan kan bijdragen. "De kostenfactor van duurzaamheid is in Europa al langere tijd hoger dan elders, dat dwingt bedrijven kritisch te kijken. Ook is de flexibiliteit hier groter. Europese bedrijven hebben doorgaans meer vermogen om zich aan veranderingen aan te passen." Dat biedt de Europese industrie een voorsprong op dit moment. Tegelijkertijd constateert de MESA-bestuurder dat in Europa nog geen level playing field is als het om duurzaamheid gaat. "Er is nog geen gelijkheid in Europa. Brussel probeert hierin samen op te trekken en de verschillen tussen de landen worden kleiner, maar er is nog steeds onderscheid." Het gelijk trekken van de spelregels in de Europese landen kan de positie van de Europese industrie op dit vlak versterken.

Over de Industriële Week 2010
Van 5 tot en met 8 oktober hebben tijdens de Industriële Week 2010 in Jaarbeurs Utrecht vier toonaangevende vakbeurzen voor de industrie plaats: Aandrijftechniek, Industrial Processing, Industry & Automation en Macropak. De hele industrie onder één dak. Handig voor de bezoekers, want zij zijn vaak op zoek naar oplossingen voor meerdere problemen binnen hun productieproces. Met een toegangskaart voor één van de beurzen kunnen ook de drie andere beurzen van de Industriële Week worden bezocht. De ervaring leert dat een buitengewoon groot percentage van de bezoekers gebruik maakt van deze mogelijkheid. De Industriële Week wordt voor het eerst georganiseerd onder één overkoepelend thema 'Fit for the Future, we know how!'. Dit thema toont aan dat de Industriële Week klaar is voor de toekomst. Centraal staan de vijf subthema's energie, milieu, partnership, innovatie en veiligheid.
Zie ook:
www.aandrijftechniek-online.nl www.industrialprocessing.nl
www.industry-and-automation.nl
www.macropak.nl en www.industrieleweek.nl



Noot voor redacties

Noot voor de redactie,

VNU Exhibitions