Ingezonden persbericht


Persbericht

Natura Docet - Provinciaal Natuurhistorisch Museum Denekamp

Tentoonstelling: Nachtbrakers - alles over uilen

* 5 oktober 2010 - 27 februari 2011

Uilen zijn vogels die fascineren. Nachtdieren die in het donker feilloos hun weg vinden, in stilte een muisje van de bodem van het bos slaan, ijzingwekkende kreten kunnen slaken als je net aan het inslapen bent. Een diergroep die een plaats op een podium verdient. De tentoonstelling Nachtbrakers belicht de vijf uilensoorten die in Nederland voorkomen: de bosuil, steenuil, ransuil, velduil en kerkuil. Ook zeldzame dwaalgasten als de ruigpootuil, de oehoe en de dwerguil komen aan bod. Over hoe ze leven, hoe ze jagen en hoe wij met ze omgaan.

De tentoonstelling begint met een algemeen deel over uilen. Onderwerpen die belicht worden zijn nesten, broeden, opgroeien van de jongen, de nachtelijke jacht, voedsel en braakballen, aangevuld met informatie over uilen in de volkenkunde, kunst en film. Ook wordt het houden van uilen in gevangenschap en het gebruik van uilen in shows belicht. Verder wordt er aandacht besteed aan uilenonderzoeken, zowel van amateurs als professionals. Waar komen uilen voor en om welke aantallen gaat het? Wat zit er in braakballen en hoeveel maken ze er per dag? Onderzoek naar uilen is vooral van belang omdat hiermee aangetoond kan worden dat bepaalde uilensoorten teruglopen. Niet voor niets staan de ransuil, kerkuil, velduil en steenuil op de Rode Lijst van bedreigde vogelsoorten. In de expositie is bescherming van uilen dan ook een belangrijk onderwerp. Wat is bijvoorbeeld de oorzaak van de achteruitgang van de uilenstand? Wat is de rol van vogelopvangcentra en hoe kunnen de leefomstandigheden van uilen verbeterd worden?

In het tweede deel van de tentoonstelling komen de verschillende soorten uilen aan bod: de ransuil, kerkuil, steenuil, bosuil en velduil. Per soort wordt een overzicht gegeven van aantallen, verspreiding, roestplaatsen, broedplaatsen, jachttechnieken, voortplanting, onderzoek en bescherming. In dit deel zijn veel opgezette vogels te zien. Tevens is er aandacht voor nieuwkomers en dwaalgasten als de sneeuwuil, dwerguil, dwergooruil, ruigpootuil en de oehoe.

Voor groot en klein
De grote uilententoonstelling is geschikt voor groot en klein. Voor kinderen zijn er tal van leuke onderwerpen zoals een quiz, digitaal braakballen pluizen, uilskuikens, takkelingen en een memoryspel. Rond de tentoonstelling wordt een programma van activiteiten georganiseerd. Voor meer informatie hierover (wandelingen, lezingen) houdt u onze website in de gaten.

Fotoexpositie
Tijdens de tentoonstelling Nachtbrakers is in het museumcafé een expositie te zien van foto's van Jan Parmentier. Hij maakte opnames van opgezette, exotische uilensoorten die niet in Nederland voorkomen. Het zijn heel bijzondere vogelportretten geworden die uilen haast op een menselijke manier laten zien.

Nachtbrakers is een oorspronkelijke productie van het Natuurmuseum Fryslân. Natuurmuseum Fryslân en Natura Docet werken samen op museaal terrein. Beide musea zijn verbonden door hun aandacht voor de natuur in de regio.

Provinciaal Natuurhistorisch Museum Natura Docet
Oldenzaalsestraat 39 - 7591 GL Denekamp
0541-35 13 25 / info@naturadocet.nl/ www.naturadocet.nl

Openingstijden
maandag - vrijdag 10-17 uur / zaterdag en zondag 11-17 uur

Entree
Normaal:
Volwassenen ¤ 5 4-15 jaar ¤ 2,50 Museumkaart gratis

Aan de redactie:
Voor informatie over Nachtbrakers en uilen kunt u contact opnemen met Stans van der Veen: 0541 - 351 325 / svanderveen@naturadocet.nl