Technische Universiteit Delft

Faculteit Bouwkunde opent permanente expositie beroemde stoelencollectie

Op 5 oktober 2010 opent Paul Schnabel de nieuwe permanente expositie van de beroemde stoelencollectie van de faculteit Bouwkunde TU Delft. De historisch belangrijke en omvangrijke collectie heeft met financiële steun van de Stichting Sofa een ereplaatsje gekregen in het nieuwe onderkomen van de faculteit Bouwkunde aan de Julianalaan in Delft.

Gered uit de brand

De beroemde stoelencollectie werd op 13 mei 2008 onder toeziend oog van voormalig Minster van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ronald Plasterk gered uit het faculteitsgebouw van Bouwkunde dat door brand volledig verwoest was. Als gevolg van ruimte- en geldgebrek kregen de bijzondere stoelen na de brand lange tijd geen eigen plekje in het nieuwe BK City. De stoelen stonden - onzichtbaar voor publiek - opgeslagen in een depot van het Rijksmuseum in Lelystad en een depot van de TU Delft aan de Rotterdamseweg.

Stichting Sofa en de faculteit Bouwkunde

Met hulp van de Stichting Sofa - stichting ter bevordering van de meubelkunst -heeft de faculteit Bouwkunde nu een nieuwe tentoonstellingsplek voor de stoelencollectie in BK City verwezenlijkt. Architectenbureau Kossmann & deJong heeft het ontwerp geleverd voor de permanente expositieopstelling.

Studiemateriaal en permanente expositie

De ruim driehonderd stoelen - een collectie waarin zowel stoelen van Gerrit Rietveld als stoelen van hedendaagse ontwerpers als Marcel Wanders en Chris Kabel zijn te vinden - worden gepresenteerd in een grote stelling waar de stoelen op verschillende niveaus kunnen worden bekeken. De permanente expositie staat in de hal bij de Bouwkunde bibliotheek en is het hele jaar voor iedereen gratis te bezichtigen. Daarnaast is de stoelencollectie een bron van studiemateriaal voor de studenten en wetenschappers van de TU Delft.

Programma opening

16.00 Welkomstwoord decaan Wytze Patijn

16.10 Het Laatste Kunstje van Sofa

16.20 Openingsceremonie verricht door Paul Schnabel