Artsen zonder Grenzen

EveryDay Congo: foto-expositie van Artsen zonder Grenzen in De Balie in Amsterdam


01-10-2010

Te midden van geweld en ziekte gaat het dagelijks leven van de bevolking in DR Congogewoon door. De tentoonstelling EveryDay Congo, te zien vanaf dinsdag 5 oktober in De Balie in Amsterdam, richt zich op de veerkracht van de Congolese bevolking. De tentoonstelling met werk van de gerenommeerde fotografen Sarah Elliott, Chris Keulen, Pim Ras en Petterik Wiggers laat het dagelijks leven zien op de plekken waar Artsen zonder Grenzen werkt in de Democratische Republiek Congo.

In Congo

© Petterik Wiggers. Een huwelijksfeest in Goma, een plaats aan het Kivumeer, op de plek waar negen maanden eerder een vulkaanuitbarsting plaatsvond. Oktober 2002 Elke dag in Congo kent vele uitdagingen. Door oorlog zijn, naast de vele vormen van geweld, het gebrek aan medische zorg en constante ondervoeding aan de orde van de dag. Ziekten als cholera, mazelen en aids zijn wijdverbreid en maken veel slachtoffers onder de bevolking. Eén op de 100 vrouwen sterft in het kraambed, 13 op elke 100 baby's halen hun eerste levensjaar niet.

Geraakt door voortdurende geweld

Artsen zonder Grenzen verwelkomt de extra aandacht van De Balie voor Congo. `We zijn verheugd dat wij de mogelijkheid krijgen om deze foto's tentoon te stellen,' zegt Katrien Coppens, operationeel manager voor Congo van Artsen zonder Grenzen. `Dit land verdient alle aandacht. Ik kom net terug uit Oost-Congo en ik was geraakt door het voortdurende geweld, al die mensen die wéér op de vlucht moesten... Tegelijkertijd is er dan toch ook het leven dat altijd "gewoon" doorgaat'.

Gratis toegang

De foto's voor de expositie zijn geselecteerd uit het archief van Artsen zonder Grenzen waarin na 29 jaar een schat aan fotografie over Congo is opgenomen. EveryDay Congo is vanaf 5 oktober tot 1 november dagelijks te zien in het café en de foyer van De Balie van 10.00 tot
01.00 uur. De gratis toegankelijke expositie maakt onderdeel uit van de serie Crash Course Congo, van 9 september tot 26 november in De Balie. Zie voor meer informatie hierover www.debalie.nl

Artsen zonder Grenzen in Congo

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1981 in Congo. De noodhulp in het land is een van de grootste projecten van Artsen zonder Grenzen wereldwijd. Hulpverleners bieden medische zorg, zorgen voor schoon drinkwater en betere hygiëne. Verder vaccineren ze de bevolking tegen veel voorkomende ziekten. Op dit moment werken er ongeveer 260 internationale en 2.500 Congolese hulpverleners voor Artsen zonder Grenzen in het land.