Gemeente Utrecht

Utrechts Jongerenloket is een succes

Utrechtse jongeren weten het Jongerenloket goed te vinden. Het is voor hen een herkenbare en laagdrempelige plek, waar ze met hun vragen op gebied van school, werk en inkomen komen. Dit blijkt uit een evaluatie. In 2009 hebben 3.806 jongeren bij het loket aangeklopt. Gemiddeld melden zich nu ruim twintig jongeren per dag.

Het Utrechtse Jongerenloket is in de tweede helft van 2008 tijdelijk van start gegaan tot en met 31 december 2010. Alle Utrechtse jongeren van 16 tot en met 27 jaar kunnen via het loket ondersteuning krijgen bij het vinden van een baan of een opleiding. Ook bijvoorbeeld bij schulden kunnen jongeren er terecht. Er is één jongerenloket in de stad, op Werkplein Willem Dreeslaan. In het loket werken gemeente Utrecht, UWV WERKbedrijf, ROC ASA en ROC Midden-Nederland.

Verlengen tot eind 2011
Het Jongerenloket heeft een centrale rol in de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Burgemeester en wethouders willen het Jongerenloket in ieder geval verlengen tot eind 2011. Zolang is er ook geld voor de aanpak van jeugdwerkloosheid. De gemeenteraad beslist uiteindelijk over voortzetting van het loket. Jongeren vragen bij het loket om een uitkering en om hulp bij het vinden van een baan en opleiding. Ook begeleiders van jongeren, vanuit bijvoorbeeld reclassering, welzijnswerk en maatschappelijke opvang, raadplegen het Jongerenloket regelmatig. Dat betekent dat organisaties meer samenwerken bij hulp aan jongeren. Omdat het loket laagdrempelig en specifiek voor jongeren is, melden zich jongeren die eerder niet aanklopten bij gemeente of UWV WERKbedrijf. Hierdoor geeft het loket beter zicht op de problematiek van jongeren in de stad.

Meer aandacht voor scholing
In de toekomst zal het Jongerenloket nog meer de samenwerking zoeken met partners zoals de wijkwelzijnsorganisaties en Bureau Jeugdzorg. Verder zal er nog meer aandacht zijn voor scholing en de samenwerking met de ROC's. Het is namelijk gebleken dat meer dan tweederde van de klanten van het Jongerenloket geen startkwalificatie (diploma op minimaal MBO-2 niveau) heeft. Het loket wordt betaald door gemeente, provincie en Rijk.