Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Huurprijzen hebben bodem gezien
Prijzen stabiliseren sinds eerste kwartaal 2010

Amsterdam, 5 oktober 2010 ­ De prijzen van huurwoningen in de vrije sector zijn in vergelijking tot het tweede kwartaal van dit jaar met een half procent gestegen. De gemiddelde huurprijs van een woning in de vrije sector bedraagt momenteel 12,21 euro per m2 per maand. In het derde kwartaal van 2009 bedroeg de gemiddelde huurprijs nog 13,27 euro. Het dieptepunt lag in het vierde kwartaal van 2009 met 11,79 euro. Sindsdien stabiliseren de huurprijzen zich. Uit de kwartaalcijfers over de huurprijsontwikkeling van Pararius.nl, Nederlands grootste website voor huurwoningen, blijkt nu dat de huurprijzen langzaam hun weg terug omhoog beginnen te vinden.

De kentering is te wijten de afname van het aantal aangeboden huurwoningen in de vrije sector. Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius.nl, is het aantal particulieren dat een woning te huur aanbiedt als extra optie naast verkoop afgenomen. De Groot: 'Toen begin 2009 de economische crisis haar dieptepunt bereikte waren de effecten duidelijk terug te zien op de huizenmarkt. Veel particulieren zagen zich genoodzaakt hun onverkoopbare woning te huur aan te bieden. Nu de prijs voor een gemiddeld verkochte woning en het aantal verkooptransacties zich stabiliseert keert het vertrouwen om de woning te verkopen terug en wordt de mogelijkheid om te verhuren aan de kant geschoven'. Daarnaast neemt het animo om te verhuizen naar een huurwoning toe. Eerder deze week is daar nog een rapport over gepubliceerd door de NVB en het OTB van de TU Delft. Van de mensen die overwegen te verhuizen wil bijna 24% beslist naar een huurwoning tegen 12% twee jaar geleden.

De Groot: 'De gemiddelde huurprijs over de afgelopen drie kwartalen bedraagt 12,21 euro per m2 per maand. Als je dit gemiddelde vergelijkt met het gemiddelde van 12,74 euro van vorig jaar komt dit neer op een daling van -4,08%. De verwachting is dat de huurprijzen zich de komende periode verder zullen stabiliseren en geleidelijk aan weer zullen stijgen.'

Amsterdam blijft duurste stad
In Amsterdam daalde de gemiddelde huurprijs over 2010 tot en met september in vergelijking tot geheel 2009 met -7,59% naar 16,19 euro per m2 per maand. De huurprijs voor een vrije sector woning in Amsterdam ligt hiermee nog steeds 32,6% hoger dan het landelijk gemiddelde van 12,21 euro. In Rotterdam steeg de gemiddelde huurprijs over 2010 tot en met september in vergelijking tot geheel 2009 met
1,75% tot 12,20 euro per m2 per maand. Deze huurprijs ligt gelijk met het landelijk gemiddelde voor een huurwoning in de vrije sector. In Utrecht steeg de huurprijs over dezelfde periode met maar liefst 5% tot 13,86 euro. Het hoogste prijsniveau in Utrecht was in 2008 toen men 14,12 euro betaalde. De gemiddelde huurprijs is in Den Haag over 2010 tot en met september in vergelijking tot geheel 2009 met 10,31% afgenomen naar 12,96 euro per m2 per maand.

De relatief hoge huurprijs in Amsterdam kent een aantal oorzaken. De koopprijs van huizen in Amsterdam ligt veel hoger dan in de rest van Nederland. Daarnaast bestaat In Amsterdam slechtst 29% van de markt uit koopwoningen tegenover een landelijke gemiddelde van 59%. Sociale huurwoningen maken 53% uit van de Amsterdamse woningvoorraad en zijn allen in het bezit van woningcorporaties. Hierdoor wordt de schaarste in stand gehouden en blijven de prijzen hoog.

Flevoland is meest goedkope provincie
Flevoland is met 8,21 euro per m2 per maand nog steeds de goedkoopste provincie om een woning te huren in de vrije sector. In Noord-Holland stegen de huurprijzen met 0,56% naar 14,79 euro. Dit beeld is enigszins vertekend daar de meeste woningen in Noord-Holland in Amsterdam worden aangeboden, wat het gemiddelde voor de gehele provincie beïnvloedt. De top-3 van duurste provincies wordt gevormd door Noord-Holland (14,79 euro), Zuid-Holland (12,08 euro) en Utrecht (11,97 euro).

Over Pararius
Pararius.nl (www.pararius.nl) is een onafhankelijke website die zich volledig richt op de online marketing van huurwoningen. Via het platform kunnen uitsluitend professionele verhuurmakelaars hun huuraanbod presenteren. Pararius is marktleider in Nederland voor wat betreft het online aanbod van huurwoningen. Dit aanbod wordt handmatig door meer dan 400 verhuurspecialisten op Pararius aangemeld waardoor de kwaliteit en actualiteit zeer goed is. Maandelijks verwelkomt de website 425.000 bezoekers. Deze bezoekers hebben gratis en onbeperkt toegang tot het aanbod van ruim 12.000 huurwoningen. Pararius.nl is zestalig waardoor de website ook makkelijk toegankelijk is voor niet- Nederlandstalige bezoekers.

Einde Persbericht