Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

IN MEMORIAM AD VAN GILS
29 maart 1931 - 1 oktober 2010

Ad van Gils is in 1975 begonnen met het schrijven van korte verhalen. Op een dag stuurde hij vijf van deze verhalen naar een tijdschrift. Tot zijn verbazing werden drie van de vijf verhalen geplaatst. De redactie van het tijdschrift vroeg of hij nog meer verhalen had, waarna Ad er uiteindelijk veertien schreef. Een uitgeverij wilde die verhalen uitgeven in een boek en vroeg of hij nog meer boeken wilde schrijven. Zo begon het balletje te rollen en kreeg hij het steeds drukker. Een fietsclub in de buurt bracht Ad op het idee om een jeugdboek te schrijven over een jongen die gek is op fietsen. Het werd Joep Spikkel. Toen zijn boek klaar was, stapte hij naar uitgeverij Kluitman. Die wilde het boek uitgeven, op voorwaarde dat er meer delen zouden volgen. Na negen delen stopte de serie over Joep Spikkel en in 1984 begon Ad voor uitgeverij Kluitman aan de voetbalserie Snelle Jelle. Uiteindelijk werd dit een serie van 20 delen én de bekendste jeugdvoetbalserie van Nederland. In 1986 en 1987 verschenen de vier delen in de Baroch-serie. In 1988 vroeg het Wereld Natuur Fonds of Ad een serie jeugdboeken wilde schrijven over bedreigde diersoorten in Nederland. Het werden drie boeken, over de das, de otter en de bever. Rond datzelfde jaar verscheen zijn eerste oorlogsboek voor volwassenen. Dit boek gaf Ad het idee om een oorlogsboek voor de jeugd te schrijven. Nadat hij een aantal maanden in archieven en bibliotheken informatie had verzameld, begon hij aan de succesvolle trilogie De Vos van De Biesbosch, over de acties van het verzet in de Biesbosch, waarvan het eerste deel in 1990 verscheen.

In 2002 is Ad van Gils geridderd. Hij ontving de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor de veelzijdigheid van zijn werk.

Directie en medewerkers van uitgeverij Kluitman zullen Ad van Gils missen. We wensen zijn partner, kinderen en kleinkinderen veel kracht toe bij het verwerken van dit grote verlies.



Ingezonden persbericht