Ingezonden persbericht


5 oktober 2010

Woonlasten dalen in 2011:
Gevolgen gemeentelijke bezuinigingen blijven voor inwoners beperkt

Het college van B&W is erin geslaagd om, ondanks de zware financiële omstandigheden, een sluitende meerjarenbegroting te presenteren. Hierbij blijft het huidige voorzieningenniveau van de stad zoveel mogelijk gehandhaafd. Bezuinigingen worden met name in de gemeentelijke organisatie opgevangen. Door efficiënter te werken, blijven de gevolgen van de bezuinigingen voor de Rijswijkse inwoners beperkt.

Gevolgen crisis
De verwachte gevolgen van de financiële en economische crisis en bezuinigingen vanuit het Rijk op het gemeentefonds zetten de gemeentelijke begroting onder zware druk. Externe ontwikkelingen bepalen voor een belangrijk deel de toekomstige financiële speelruimte van het gemeentebestuur. De situatie in de bouw- en woningmarkt blijft vooralsnog een onzekere factor.

Bezuinigingen
Voor de gemeente Rijswijk komt het totale bedrag aan bezuinigingen tot en met 2014 uit op E 22,2 miljoen, waaronder E 9,5 miljoen op het gemeentefonds. Het college van B&W kijkt ook naar de eigen ambtelijke organisatie om dit bedrag te realiseren. Het personeelsbudget wordt gekort met E 3,2 miljoen. De gemeente wil daarbij ook het aantal arbeidsplaatsen terugbrengen. Gecombineerd met efficiencymaatregelen levert dit nog eens E 6,6 miljoen op.

Ook van de Rijswijkse inwoners wordt een bijdrage gevraagd. Zo wordt de OZB verhoogd met 3,5% in 2011. Vanaf 2012 tot en met 2014 bedraagt de verhoging van deze gemeentelijke belasting 1,75% per jaar. Op deze manier wordt E 1,4 miljoen opgebracht. Verder zijn er nog bezuinigingen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en subsidies (vanaf 2012). Ondanks deze bescheiden belastingverhoging, dalen de gemiddelde woonlasten voor de Rijswijkse inwoners volgend jaar door een verlaging van de afvalstoffenheffing.

Positief saldo E 2 miljoen
De conceptprogrammabegroting 2011, inclusief de meerjarenbegroting 2012-2014, sluit met een voordeel van E 2 miljoen. Hiermee wordt het ontstane tekort over 2010 gecompenseerd. Het college van B&W stelt vast dat het niet gemakkelijk zal zijn om onder de huidige omstandigheden de voorgenomen plannen vanuit het Coalitieakkoord volledig te realiseren.

Behandeling begroting
De (meerjaren)begroting wordt op dinsdag 26 (forum samenleving) en woensdag 27 oktober (forum stad) besproken tijdens twee fora-avonden in het stadhuis, aanvang 20.00 uur. Op dinsdag 9 november behandelt de gemeenteraad de begroting. Deze vergadering begint om 14.00 uur in de raadzaal van het stadhuis aan het Bogaardplein 15.

-----------------------