Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 5 oktober 2010

Per podiumtrein door het culturele Ruhrgebied RUHR.2010

Speciaal voor de Europese Culturele Hoofdstad RUHR.2010 reist er een bijzondere multiculturele festivaltrein een maand door het Ruhrgebied. Aan boord is ook veel Nederlandse muziek en theater. Afgelopen zondag maakte de trein zijn eerste reis.

MELEZ Festivaltrein in het Ruhrgebied
De hele maand oktober zal de veelkleurige multiculturele MELEZ Festivaltrein door het Ruhrgebied rijden, waarbij de 5 verbouwde wagons van deze Deutsche Bahn-trein evenals de tussengelegen stations dienen als podium voor dans, muziek, mode, kunst, literatuur en spannende combinaties daarvan. Zo verbindt de trein mensen, steden, genres en (sub)culturen op zijn weg. De combinaties weerspiegelen de culturele diversiteit van het Ruhrgebied en Europa.

Nederlandse muziek en theater op MELEZ Festival
Ook Nederland draagt bij aan de culturele smeltkroes. Door toedoen van Muziek Centrum Nederland en Theater Instituut Nederland - verenigd in NL-RUHR - zal in en om de trein Nederlands theater en muziek uit alle windstreken te zien en te horen zijn. Zo speelt Ilay den Boer zijn intieme voorstelling Bon Appetit. Muzikaal reikt het spectrum van de oosterse invloeden van het Baraná ensemble en DJ OMFO (Our Man From Odessa) tot de Surinaamse Kawinaband Panja Gazz en de muzikale jazz- en klezmermix van De Jongens Driest. Panja Gazz komt de eer toe om de MELEZ trein en festival swingend te openen en af te sluiten.

In het laatste weekend van oktober eindigt de reis van deze trein, inmiddels barstensvol met cultuur, in Bochum. In de Jahrhunderthalle wordt het festival afgesloten met een grande finale waarin Duitsers en Nederlanders slechts twee van de vele culturen zijn. Aan de 120 meter lange tafel van de Boulevard of Broken Dreams (in Nederland De Parade) kunnen alle culturen van het Ruhrgebied aanschuiven, mee-eten en meefeesten. Op en rond de tafel zijn voorstellingen te zien en is wereldmuziek te horen.

NL-RUHR
Muziek Centrum Nederland (MCN) en Theater Instituut Nederland (TIN) werken in het kader van NL-RUHR intensief samen aan een Nederlandse inbreng in het MELEZ programma. Daarnaast staat het Schauspielhaus Bochum de hele herfst in het teken van Nederlands theater. In Dortmund vinden een Nederlands balletgala, een muzikaal Holland Panorama en een bijzonder jazzproject plaats. NL-RUHR is het platform voor meer dan 300 Nederlandse culturele evenementen waarmee Nederland als belangrijkste partnerland bijdraagt aan RUHR.2010. TIN coördineerde het theaterprogramma, MCN het muziekprogramma van NL-RUHR. Kijk voor meer informatie op www.nl-ruhr.de, www.tin.nl en www.mcn.nl .

Meerijden in de MELEZ trein? Koop je kaartje voor een van de ritten op www.ruhr2010.de/melez. Treinreizen: de hele maand oktober.
Boulevard of Broken Dreams: Jahrhunderthalle Bochum, 28 & 30 oktober, 18:00-23:00 uur.

Filmpje van de MELEZ-trein op RUHR.tv:
http://www.essen-fuer-das-ruhrgebiet.ruhr2010.de/ruhr2010-tv.html Foto's van de MELEZ-trein:
http://www.essen-fuer-das-ruhrgebiet.ruhr2010.de/melez/presse/melez-festival.html