Ingezonden persbericht


Activiteiten in het auditorium van De Pont in de maand oktober

Boekpresentatie Liedeke Kruk - Portraits

zaterdag 9 oktober, 15 -16 uur

toegang gratis voor museumbezoekers

Liedeke Kruk (Dieren 1959, woont en werkt in Tilburg) heeft een groot aantal foto's gemaakt van beeldend kunstenaars en tentoonstellingsmakers. De vroegste dateren uit het begin van de jaren negentig. Dat was het moment waarop Liedeke Kruk besloot om het fototoestel dat ze kort daarvóór had aangeschaft ter documentatie van haar eigen werk, voortaan te gebruiken om de kunstwereld in beeld te brengen.

Tacita Dean

Aanvankelijk fotografeerde Liedeke Kruk in zwart/wit. In 1994 kocht ze een polaroidcamera, sindsdien haar favoriete medium. Veel van de foto's zijn gemaakt tijdens de opbouw van tentoonstellingen, openingen of de etentjes erna. Toch blijft het kunstbedrijf als zodanig bijna geheel buiten beeld. Ook wanneer een kunstenaar is geportretteerd bij een eigen werk lijkt de aanwezigheid van het kunstwerk eerder bij- dan hoofdzaak. Het documentaire aspect van de foto's komt op de tweede plaats. Het is Liedeke Kruk om andere kwaliteiten te doen. Het belangrijkste criterium dat zij hanteert voor een geslaagd portret, is de authenticiteit ervan. In haar foto's zal ze niet snel gebruikmaken van ensceneringen. Evenmin is zij erop uit om de 'werkelijkheid' te betrappen op het moment dat de gefotografeerde zich onbespied waant. Haar foto's ontlenen hun zeggingskracht aan de relatie tussen fotograaf en model.

Liedeke Kruk - Portraits is een uitgave van Roma Publications: www.romapublications.org

Aansluitend op de boekpresentatie wordt om 16.30 uur een tentoonstelling van Liedeke Kruk's werk geopend in Galerie Kokon, Stationsstraat 38, Tilburg

zondag 10 oktober, 14.30 uur

concert: Nieuw Amsterdams Peil

Gerard Bouwhuis, Heleen Hulst en Pauline Oostenrijk spelen werk van Louis Andriessen

Image de Moreau - Xenia - Tuin van Eros - To Pauline O - Voile du bonheur - Memory of Roses

toegang gratis voor museumbezoekers

bkkc/De Pont kunstenaarsgesprekken seizoen 2010-2011

jubileum bijeenkomst 50ste kunstenaarsgesprek

met Helmut Smits, muziek door Harm Goselink Kuiper

vrijdag 15 oktober 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)

feestelijke borrel tot 23.00 uur

entree ¤3,-

Dit seizoen gaat van start met het 50ste gesprek in deze reeks! De bijeenkomst krijgt daarom een feestelijk karakter en wordt, in tegenstelling tot wat u gewend bent, niet op donderdagavond gehouden maar op vrijdag 15 oktober om 20.00 uur. Alle 50 kunstenaars die in de laatste 3 jaar met Alex de Vries in gesprek gingen zijn uitgenodigd. Zij nemen een jonge kunstenaar als introducé mee, zodat het een avond vol nieuwe ontmoetingen kan worden. Harm Goselink Kuiper zorgt voor muzikale ondersteuning van het kunstenaarsgesprek dat Alex de Vries met Helmut Smits zal hebben.

Wilt u zeker zijn van een plaats, dan is het verstandig om even te mailen naar n.arts@bkkc.nl om een plaats te reserveren.

Helmut Smits

Boekpresentatie Paul Bogaers - Upset Down

zondag 31 oktober, 15 -16 uur

auditorium, toegang gratis voor museumbezoekers

Fotograaf en beeldend kunstenaar Paul Bogaers (Tilburg, 1961) wiens foto's tm 21 november in de projectzaal van De Pont te zien zijn, gaat met Johan de Vos in gesprek over zijn nieuwste publicatie Upset Down.

Het door Mart. Warmerdam vormgegeven boek is een uitgave van 99 Uitgevers: www.99uitgevers.nl

Luycks Gallery in Tilburg toont tm 13 november eveneens werk van Paul Bogaers.

Meer informatie is te vinden op onze website.

De Pont museum voor hedendaagse kunst
Postbus 233
Wilhelminapark 1
5000 AE Tilburg