Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


PvdA-Voorlichting

Den Haag, 5 oktober 2010

Einde aan stilzwijgende verlenging

De wet tegen stilzwijgende verlenging van abonnementen van PvdA-Kamerlid Martijn van Dam is aangenomen door de Eerste Kamer. Hierdoor is het stilzwijgend verlengen van abonnementen en contracten, bijvoorbeeld van tijdschriften of sportscholen, niet langer toegestaan. Ook wordt opzeggen net zo gemakkelijk als het afsluiten van een abonnement of contract.

Van Dam: 'Zonder dat je het door had, zat je ineens weer een jaar aan een abonnement vast of moest je weer een jaar voor de sportschool betalen omdat je net te laat was met opzeggen. En als je er vanaf wilde, moest je per aangetekende brief opzeggen, terwijl je voor een nieuw abonnement alleen maar hoeft te bellen. Met deze wet is dat allemaal verleden tijd. Ik roep het kabinet op de wet zo snel mogelijk te publiceren zodat de nieuwe regels op 1 januari in kunnen gaan.'

Met de wet wordt stilzwijgende verlenging van contracten verboden. Alleen kranten en tijdschriften mogen nog werken met kwartaalabonnementen die stilzwijgend verlengd worden. Voor tijdschriften die bijvoorbeeld maar eens per kwartaal verschijnen, wordt geregeld dat na opzegging nog maximaal één nummer wordt ontvangen. Daarnaast regelt de wet ook dat een bedrijf voor het opzeggen van contracten geen zwaardere eisen mag stellen dan die gelden voor het aangaan van een contract. Een contract dat telefonisch of via internet kan worden gesloten, mag dus voortaan ook op die manier worden opgezegd.

Noot voor de redactie,