Ingezonden persbericht


SP: "klanten en werknemers worden dupe van overname NUON"

De Gelderse SP-fractie wil opheldering over de gang van zaken bij NUON. Het lijkt erop dat de gemaakte afspraken over werkgelegenheid, afsluitingen en duurzaamheid een wassen neus zijn, nu het Zweedse moederbedrijf Vattenfall keihard gaat bezuinigen.

SP-statenlid Alex Mink heeft schriftelijke vragen gesteld aan het dagelijks provinciebestuur van Gelderland. Deze provincie heeft nog altijd 25% van de aandelen in handen en heeft zeggenschap over de stichting die de gemaakte afspraken tussen de publieke aandeelhouders en Vattenfall. De SP wil weten waarom NUON in crisistijd mensen met schulden het mes op de keel zet door vanaf volgend jaar te eisen dat ze hun achterstallige energierekeningen binnen vier maanden moeten terugbetalen. Deze mensen hebben vaak jarenlang de rekeningen weggegooid en het kost meer tijd om hun schulden te achterhalen en afspraken met schuldeisers te maken. NUON fietst daar doorheen door zo snel terugbetalingen te eisen.

Ook werknemers worden de dupe van de overname. Vattenfall sluit niet uit dat er ontslagen vallen, terwijl er afspraken zijn gemaakt over het behoud van werkgelegenheid. En ook het opwekken van duurzame energie zal klappen krijgen, nu Vattenfall vooral geld wil steken in kernenergie, doorgaat met het bouwen van de kolengestookte Eemshavencentrale terwijl opslag van de broeikasgassen die de centrale uitstookt nog helemaal niet kan.

SP-statenlid Alex Mink: "klanten, werknemers en het milieu worden de dupe van de overname door Vattenfall. Het bedrijf heeft zich volgeladen met schulden en wil winst gaan maken over de ruggen van mensen en milieu. Die stichting zou dat soort dingen moeten tegenhouden maar zit duidelijk te slapen. De SP heeft in 2009 gewaarschuwd dat dit zou gaan gebeuren. Gelderland heeft nog aandelen en moet ingrijpen".



Ingezonden persbericht