Tweede Kamer der Staten Generaal

Vragen van de leden Voordewind (ChristenUnie) en Gesthuizen (SP) aan de minister van BuZa en de minister van EZ over het bericht dat kinderarbeid hardnekkig blijft in de cacaosector.


* Kent u het bericht 'Nog steeds ernstige vormen kinderarbeid in cacaosector' (nu.nl, 5 okt 2010, http://www.nu.nl/buitenland/2349281/nog-steeds-ernstige-vormen-kinderarbeid-in-cacaosector.html)?
* Wat is uw reactie op de conclusie dat de cacao-industrie er niet in is geslaagd de ergste vormen van kinderarbeid uit te bannen, ondanks het bestaan van verbeterinitiatieven sinds 2001?
* Hoe kan het dat de verbeterinitiatieven maar 3% van de cacaoboeren in Ivoorkust en minder dan 14% van de cacaoboeren in Ghana bereiken?
* Is de effectiviteit en verifieerbaarheid van huidige Nederlandse en Europese initiatieven onderzocht, waaronder het Initiatief Duurzame Handel? In hoeverre worden in het Initiatief Duurzame Handel verifieerbare, transparante en afrekenbare doelen en verantwoording over deze doelen geëist?
* Hoe kan worden voorkomen dat productiviteitsverhoging prevaleert boven internationale arbeids- en mensenrechten?
* Bent u bereid in gesprek te gaan met betrokken bedrijven, vakbonden en non-profitorganisaties over het onderzoeksrapport van de Amerikaanse Tulane-universiteit?