Gemeente Dordrecht

Gemeente Dordrecht organiseert internationale bijeenkomst stedelijk waterbeheer

Van dinsdag 5 tot en met donderdag 7 oktober organiseert de gemeente Dordrecht een internationale bijeenkomst over stedelijke ontwikkeling en water- en klimaatbeleid. Dat doet de gemeente voor een gezelschap van dertig deskundigen uit de steden Sheffield (Engeland), Bergen (Noorwegen), Hannover (Duitsland) en Dordrecht. De bijeenkomst is onderdeel van het project MARE.

De gemeente Dordrecht benut kansen door stedelijke ontwikkelingen en het invoeren van water(veiligheids)beleid in samenhang met elkaar te bekijken en als een geheel uit te voeren. Dit kan enerzijds bezuinigingen opleveren. Anderzijds draagt dit ook bij aan een mooiere en spannendere openbare ruimte. Doel van de bijeenkomst is samen met de deskundigen uit binnen- en buitenland oplossingsmethoden hiervoor te vinden.

De bijeenkomst is een activiteit binnen het project MARE. MARE staat voor 'Managing Adaptive Responses to changing flood risk'. "Water heeft Dordrecht gevormd en zal ook de toekomstige ontwikkeling van de stad vormgeven. In MARE leren we in te spelen op een onzekere toekomst vanwege klimaatverandering, stedelijke dynamiek en andere sociaaleconomische ontwikkelingen.", zo stelt de wethouder Ruimtelijke Ordening, de heer P.H. Sleeking. Dat doet de geme ente met Nederlandse partners en andere Europese steden, om samen te leren tot betere en duurzamere oplossingen te komen.

Dordrecht trekker
De gemeente Dordrecht heeft in 2008 het initiatief genomen om het samenwerkings- en leerproject MARE op te starten. Het project is onderdeel van het subsidieprogramma Interreg IVB Noordzee Regio. Met dit programma steunt de Europese Unie Dordrecht, omdat de resultaten bruikbaar zullen zijn voor alle EU-lidstaten. De internationale partners van Dordrecht in MARE spelen met dezelfde opgaven en iedereen brengt unieke kennis en ervaring in. Dordrecht had al eerder met Hamburg en Londen samengewerkt in het project Urban Flood Management (UFM) met positief resultaat. MARE is het vervolg op UFM. In MARE wordt met inmiddels meer dan 40 partners samen gewerkt in twee praktijkgerichte leertrajecten die centraal staan tijdens de aanstaande bijeenkomst.

Stadswerven en Wielwijk
De leertrajecten worden in twee demonstratieprojecten in Dordrecht vormgegeven: Wielwijk en Stadswerven. In Wielwijk gaat het over stedelijke ontwikkeling in combinatie met wateroverlast. In Wielwijk zoeken de partners zonder al teveel meerkosten naar mogelijkheden om de wijk waterrijker en groener te maken en tegelijkertijd wateroverlast van hevige regen te voorkomen. Voor Stadswerven gaat het over stedelijke ontwikkeling die rekening houdt met overstromingsrisico van zee en omliggende rivieren. Stadswerven wordt zo ingericht dat deze hoogwater kan doorstaan.

Dordrecht werkt aan water
Dordrecht werkt aan water, om van het eiland van Dordrecht een duurzaam, veilig en aantrekkelijk eiland te maken waar het prettig wonen, werken en recreëren is. In het waterplan Dordrecht 2009 tot 2015 ligt vast wat de gemeente en het waterschap doen op het gebied van water en specifiek op gebied van wateroverlast en waterveiligheid in het kader van klimaatverandering. Met het waterplan wordt ook gewerkt aan schoon water en aan voldoende veerkracht om wateroverschotten als gevolg van bijvoorbeeld hevige regenval op te vangen. Ook wordt gewerkt aan mooi water, zodat iedereen in Dordrecht ervan kan genieten.

Zie ook www.dordrecht.nl/mare voor meer informatie.

Datum 5 oktober 2010