Gemeente Leeuwarden

Persbericht:

Rechter geeft burgemeester gelijk bij sluiting Coos

De rechtbank in Leeuwarden heeft het verzoek van Coos Bar Bodega om een voorlopige voorziening tegen het besluit van burgemeester Crone om het Leeuwarder café voor vier weken te sluiten verworpen. De rechter staat achter het doel van de sluiting, namelijk het verder voorkomen van verstoringen van de openbare orde, veiligheid en de bescherming van de gezondheid van minderjarigen.

De rechter heeft in zijn uitspraak speciaal aandacht geschonken aan alcohol en minderjarigen. Een meisje van 14 heeft namelijk ook sterke drank gekregen, dit mag pas vanaf 18 jaar. De rechter ziet voorts het Leeuwarder beleid om een sluiting vooraf te laten gaan door een waarschuwing als zorgvuldig. Dit biedt horeca-exploitanten de gelegenheid om tijdig maatregelen te nemen om verdere incidenten te voorkomen en sluiting van hun café te voorkomen. In deze zaak is de exploitant pas na het sturen van het voornemen in actie gekomen. Dat is dus te laat, en had eerder gemoeten, aldus de rechtbank.

De rechter merkt ook op dat de exploitant pas veel te laat gebruik is gaan maken van de horecatelefoon. Dit is een systeem waarbij de horeca via de mobiele telefoon rechtstreeks in verbinding staat met de dienstdoende agenten. Deze kunnen dan namelijk snel op de hoogte gebracht worden van (dreigende) incidenten en erger voorkomen.

Bovendien wordt ook aangehaald dat exploitant te laks is geweest met het gebruik maken van het Collectieve Horecaverbod. Dit is het systeem waarbij notoire geweldplegers in meerdere kroegen geweigerd worden.

De rechter vindt dat de burgemeester de algemene belangen van openbare orde, veiligheid en gezondheid zwaarder mag laten wegen dan de financiële belangen van de exploitant.

De sluiting van Coos gaat woensdag definitief in (een dag na de uitspraak).


Noot voor de redactie,