Achtste editie van Kranten in de Klas van start

05/10/2010 18:02

Kranten in de Klas

Kranten in de Klas 2010-2011: 1.736.514 kranten voor 159.548 leerlingen

In de Middenschool van het Koninklijk Lyceum Gent is in aanwezigheid van minister Ingrid Lieten het startschot gegeven voor een nieuw schooljaar Kranten in de Klas (KiK). Vanaf woensdag 6 oktober kunnen leerkrachten weer gratis krantenpakketten en lesmateriaal aanvragen voor hun leerlingen.

Vorig schooljaar gingen 1.736.514 kranten de deur uit. Dankzij KiK leerden zo meer dan 22% van de jongeren in het secundair onderwijs de krantenwereld beter kennen. In de derde graad van het lager onderwijs bereikte het project zelfs zowat 35% van alle leerlingen.

Kranten in de Klas is een initiatief van de Vlaamse Dagbladpers (VDP) met steun van Vlaams minister van Media Ingrid Lieten en Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet.

Leerlingen vanaf 10 jaar leren 10 schooldagen lang 7 dagbladen kennen: De Morgen, De Standaard, De Tijd, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad.

Naast de derde graad van het lager onderwijs kan ook het secundair onderwijs weer meedoen, net als het hoger- en volwassenenonderwijs.

Via dit project krijgen leerlingen de smaak van de krant snel te pakken. Zo bieden de gratis opdrachtenbundels Flits en Blits heel wat leuke opdrachten en is er voor de leerkrachten uitgebreide didactische ondersteuning via de website.

NIEUW! Kranten in de Klas surft mee op de golven van het digitale tijdperk. Flits en Blits blijven beschikbaar op papier, maar zijn er voortaan ook in de vorm van bordboeken. Via de site van Kranten in de Klas kunnen leerkrachten ook extra lessen downloaden voor digitale schoolborden.

Met de KrantenMaker kunnen leerlingen hun eigen school- of klaskrant maken. Naast de KrantenMaker Blits voor 14+ is er ook de vereenvoudigde editie KrantenMaker Flits voor leerlingen vanaf 10 jaar. Snel, eenvoudig en makkelijk of liever uitgebreid met meer opties? Op www.krantenmaker.be kan het allebei.

Vanaf januari 2011 is ook de KiK-quiz terug. Leerlingen kunnen nu al registreren via www.kikquiz.be.

Leerkrachten doen er goed aan zo snel mogelijk hun aanvraag voor kranten en lesmateriaal te plaatsen via www.krantenindeklas.be: het aanbod loopt slechts zolang de voorraad strekt.

KiK verdeelt zowat 1,7 miljoen kranten aan ca 160.000 leerlingen

en is daarmee het grootste media-educatief project van Vlaanderen.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel