Ingezonden persbericht


-PERSBERICHT-

Geen sprake van dubbeldip in de hotellerie
Bijna helft meer hotelbouwplannen afgelopen zomer

Bilthoven, 5 oktober 2010 - In de hotelsector is maar weinig te merken van een eventuele dubbeldip in de economie. Er is deze zomer namelijk een forse stijging gesignaleerd in het aantal (ver)bouwplannen in de hotellerie. Het aantal nieuwbouwplannen (53) is zelfs meer dan verdubbeld ten opzichte van het aantal geregistreerde plannen in de maanden juli en augustus vorig jaar (25). In de zuidelijke provincies is de stijging van het aantal plannen het duidelijkst zichtbaar. Daar staan grote plannen op stapel. De constatering van de hoeveelheid nieuwbouwplannen in de Nederlandse hotellerie tijdens de zomermaanden is veruit het grootst in de afgelopen 10 jaar.

Vertrouwen
In de onderzochte nieuw- en verbouwplannen uit juli en augustus van dit jaar blijkt dat er in Nederland in totaal 2.779 hotelkamers worden gebouwd of verbouwd. Een teken waaruit lering getrokken kan worden dat de hotellerie er vertrouwen in heeft dat de economie verder aantrekt. Veel hoteliers raden hun collega's aan om juist in economisch mindere tijden het klusgereedschap ter hand te nemen.

Stijgende lijn
Ook de voorgaande periode (mei en juni) telde een aanzienlijk aantal van 50 (ver)bouwplannen, terwijl in de twee maanden daarvoor (maart-april) slechts 28 plannen te presenteren waren. Met het forse aantal plannen in de meetperiode juli-augustus lijkt sprake te zijn van een stijgende lijn. De vraag blijft of deze lijn ook in de laatste tweede meetperiodes van dit jaar wordt doorgezet. Daarover wordt in ieder geval bericht in de volgende edities van Hotelbouwplannen.

Protest
Altijd even gemakkelijk gaat het (ver)bouwen van een hotel niet. Uit veel nieuw bekend geworden plannen komt naar voren dat diverse gemeenten en omwonenden zich verzetten tegen de bouwplannen. Al is er voor veel hoteliers ook goede hoop dat de colleges van b&w toch akkoord gaan met de bouwplannen. Zowel de ver- als nieuwbouw van hotels zorgt over het algemeen voor meer toerisme en daar heeft ook de plaatselijke middenstand profijt van.

Over Hotelbouwplannen:
Hotelbouwplannen is hét overzicht over de (ver)bouwplannen in de Nederlandse hotellerie en is een uitgave van Uitgeverij PS: bv. De redactie houdt door het jaar heen per regio de plannen bij en constateert hoeveel nieuwe initiatieven er in Nederland zijn om hotels te (ver)bouwen. Hotelbouwplannen verschijnt zes keer per jaar voor abonnees en wordt gratis verspreid onder adverteerders in het horecavakblad Hospitality Management. Hotelbouwplannen zit in de dertiende jaargang.

Over Uitgeverij PS: bv:
Uitgeverij PS: bv geeft vakbladen uit voor de horecabranche in Nederland. Titels zijn: Hospitality Management, Lunchroom, Bed & Breakfast, De RestaurantKrant, De CaféKrant, Hotellerie.nl en Hotelbouwplannen. Verder geeft Uitgeverij PS: bv een aantal specials uit. In 2010 staan op de rol: Hotel & F&B, Hotel & Design, en Lunchroom & De CuliTip.

Over de spreiding naar vijf regio's:
Noord: Friesland, Groningen, Drenthe
Oost: Overijssel, Gelderland
Midden: Utrecht, Flevoland
West: Noord-Holland, Zuid-Holland
Zuid: Zeeland, Noord-Brabant, Limburg

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht