'Een natriumarm, calciumrijk dieet vergroot de kans op een meisje'


IJSSELSTEIN, 20101005 -- Onlangs was er volop publiciteit voor een methode waarmee paren met een kinderwens de kans op een meisje kunnen vergroten. In het oktobernummer van Nieuws voor diëtisten treedt initiatiefneemster drs. Annet Noorlander in detail over haar methode, bestaande uit een dieet in combinatie met timing van geslachtsgemeenschap.

Het dieet om de kans op een meisje te vergroten is een zoutarm en calciumrijk dieet. Noorlander: "Het voldoet aan de Richtlijnen Goede Voeding en bestaat uit gewone voedingsmiddelen als brood, fruit, groente, vlees en zuivel, aangevuld met supplementen met onder meer calcium". Noorlander heeft het dieet gebaseerd op aanwijzingen uit wetenschappelijk onderzoek dat de mineralensamenstelling van bijvoorbeeld het voer van invloed is op het geslacht van dieren. Een dieet met een bepaalde mineralensamenstelling bleek in de jaren 80 van de vorige eeuw ook bij vrouwen de kans op een meisje te vergroten in een aantal onderzoeken.

Dieet heeft grootste invloed

Ruim 10 jaar adviseert Noorlander bij Gender Consult paren met een kinderwens hoe ze de kans op een meisje of jongen kunnen vergroten. Onlangs is haar methode wetenschappelijk onderzocht in samenwerking met Universiteit Maastricht. Noorlander: "De methode heeft gewerkt bij 26 van de 32 vrouwen die graag een meisje wilden; een statistisch significant succespercentage tussen 68 en 95 procent. Dit is in lijn met het succespercentage van circa 85 procent dat ik de afgelopen jaren zie bij mijn ruim 300 cliënten". Op basis van het onderzoek concludeert Noorlander dat het dieet zorgt voor circa 75 procent kans op een meisje. De timing van geslachtsgemeenschap is verantwoordelijk voor de resterende 10 procent.

Jongensdieet minder populair

Een dieet om de kans op een jongen te vergroten is volgens Noorlander qua samenstelling precies andersom: relatief rijk aan natrium en arm aan calcium. Succespercentages zijn echter nog niet bepaald. Noorlander: "Het gaat om kleinere aantallen. In mijn praktijk wil 80 procent van de paren namelijk een dochter".