KNHS

Houtzager op de zesde plek

5 oktober 2010


LEXINGTON/KENTUCKY (KNHS) - Marc Houtzager (Rouveen) reed met HBC Tamino een perfecte rit in de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap voor springruiters. Zij bleven heel gemakkelijk foutloos en eindigden op de zesde plek. De Amerikaan Mario Deslauriers stond met Urico zijn eerste plek niet af en zijn landgenoot McLain Ward stuurde zijn fantastisch springende Sapphire naar de tweede plek, voor de uitermate verrassende Hongaar Sándor Szász met Moosbachhofs Goldwing. Na de eerste wedstrijd gaat de USA aan de leiding in de landenwedstrijd, met een totaal van 5.69 punten. Duitsland staat tweede met een totaal van 9.80 p., gevolgd door de Fransen, die op 11.32 p. eindigden. Nederland staat een 0.6 punt achter de Fransen en is vierde. In de strijd om de landenteams komen 27 landen aan de start, terwijl van de 120 starters slechts één, de Finse Nina Fägerstrom, de eindstreep niet wist te halen.

Marc Houtzager heeft het moeilijk gevonden om de hele dag te wachten totdat hij eindelijk rond 17.00 uur (Amerikaanse tijd) samen met HBC Tamino van start mocht gaan. "Ik denk dat we samen een heel goede rit hebben neergezet en dat we alleen op hindernis vijf even het geluk hadden wat we nodig hebben om ons in de top van het klassement te handhaven. Doel was om me in die top vijf na de eerste dag te plaatsen en dat is gelukt. Dat we snel waren was voor mij geen verrassing, want Tamino is van nature een snel paard en daarvan heb ik in deze wedstrijd ten volle kunnen profiteren", aldus Houtzager, die wel van mening is dat de omstandigheden voor hem duidelijk anders waren dan voor de ruiters die eerder op de dag hadden gereden. "Ik reed met heel veel kunstlicht en dat veroorzaakt toch andere schitteringen dan bij daglicht. Dat maakte het voor mijn gevoel het voor de paarden er niet gemakkelijker op".

Bondscoach Rob Ehrens is zeer te spreken na afloop van dit jachtparcours. "Ik ben natuurlijk heel blij met het nul rondje van Houtzager met HBC Tamino. Maar ik ben ook van mening dat de overige drie ruiters zeer goed hebben gepresteerd. Jur met VDL Bubalu, Eric met VDL Groep Utascha SFN en Harrie met Exquis Walnut de Muze misten net het geluk wat ze nodig hadden om foutloos te blijven. Toch kun je aan alle vier de paarden zien dat ze topfit zijn en dat we met de besten meekunnen. Ik ga er dan ook vanuit dat we in staat moeten zijn om morgen de aansluiting bij de top te kunnen behouden".

Voor het Nederlandse paardenstamboek KWPN begon het WK ook heel goed, want van de eerste tien paarden in de eindstand is de helft daarvan door leden van het KWPN gefokt.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.alltechfeigames.com

Uitslag eerste wedstrijd (direct op tijd):


1) Mario Deslauriers (USA) - Urico (Zandor Z x Fedor) -71.25 (0)
2) McLain Ward (USA) - Sapphire - 71.79 (0)
3) Sándor Szász (Hon) - Moosbachhofs Goldwing - 73.24 (0)
6) Marc Houtzager (Rouveen) - HBC Tamino (Numero Uno x Farmer)
25) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Exquis Walnut de Muze (Nabab de Reve x Chin Chin) - 80.13 (4)

34) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 81.55 (4)

38) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 82.00 (4)


Tussenstand landenwedstrijd:


1) USA - 5.69

2) Duitsland - 9.80

3) Frankrijk - 11.33

4) Nederland - 11.93


Foto Marc Houtzager met HBC Tamino door: www.melissen.net