Gemeente Lingewaard


Uitnodiging cursus gemeente voor burgers, komt u ook?

Bent u altijd al nieuwsgierig geweest naar de werkwijze van de gemeente Lingewaard?
De gemeente biedt haar burgers de mogelijkheid een kijkje te nemen in haar keuken. Deze cursus start woensdag 6 oktober 2010, is gratis en voor iedereen toegankelijk. Vragen als Hoe zit de raad in elkaar?, Welke gegevens heeft de gemeente van de burgers? en Wat krijg ik terug voor de belastingen die ik afdraag aan de gemeente? zullen onder andere aan bod komen.

Uit de enthousiaste reacties van de cursisten die deze cursus al gevolgd hebben blijkt dat zij zeer tevreden waren. Uit de evaluatie van de cursus van het afgelopen keer bleek dat de cursus een 8,2 op een schaal van 10 scoorde! Met name de openheid van ambtenaren van verschillende afdelingen over hun werkzaamheden en hun werkwijze scoort hoog. De betrokkenheid van de cursisten was telkens groot en de sfeer zeer prettig. De gemeente Lingewaard is blij met dit resultaat.

Vanaf woensdag 6 oktober aanstaande gaat er dus weer een nieuwe cursus gemeente voor burgers van start, van 19.30 uur tot ongeveer 22.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor uiterlijk tot woensdag 29 september aanstaande 12.00 uur aanmelden bij een van de medewerkers van het team Wijkgericht Werken van de gemeente Lingewaard via telefoonnummer: 026 326 01 111 of per email:
gemeentevoorburgers@lingewaard.nl.

Programma van de cursus:
De eerste avond, 6 oktober, de gemeente als organisatie Uitleg over de opbouw van de gemeentelijke organisatie en de verhouding tussen het ambtenarenapparaat en de gemeenteraad. De tweede avond, 13 oktober, de gemeente en de wet De Algemene Wet Bestuursrecht, het klachtenrecht en de Algemene Plaatselijke Verordening zijn de onderwerpen van avond twee. Een van de mensen van de milieupolitie (BOA) vertelt over zijn werkzaamheden met betrekking tot handhaving.
De derde avond, 27 oktober, , gemeente als planvormer Deze avond wordt verzorgd door de afdeling Beleidsontwikkeling en staat in het teken van bestemmingsplan procedures
De vierde avond, 3 november, de gemeente en bewoners Hoe gaan we met elkaar om? De communicatie met de gemeente en de rol van de wijkplatforms binnen Lingewaard staan centraal. De vijfde avond, 10 november, gemeente als hulpverlener Deze avond wordt een bezoek aan de brandweerkazerne gebracht. De zesde avond, 17 november, gemeente als gever en nemer Wat betaal je als inwoner jaarlijks aan de gemeente en wat krijg je daar voor terug? Ook de werkzaamheden van de afdeling Openbare Ruimte worden toegelicht.
De zevende avond, 24 november de gemeente als winkel Het aanbod varieert van paspoort en rijbewijs tot de afgifte van bouwvergunningen.
De achtste avond, 1 december, sociale gezicht van de gemeente Nog steeds is de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) erg actueel en ambtenaren van de afdeling Dienstverlening gaan hier uitvoerig op in.

De volgorde van de onderwerpen is onder voorbehoud. Bent u geïnteresseerd in het volgen van de cursus, maar bent u nu verhinderd? Geen probleem. In het voorjaar van 2011 wordt deze cursus weer herhaald. Via Het GemeenteNieuws en de gemeentelijke website houden wij u hiervan op de hoogte.