Waterschap Aa en Maas

Giga grasmaaier langs de waterkant

Op woensdagmiddag 6 oktober is het `watermiddag' op Natuurtuin 't Bundertje in Veghel. Waterschap Aa en Maas en de gemeente Veghel willen kinderen zelf laten zien en ervaren hoe mooi het water in hun eigen omgeving is.

In het najaar moeten alle slootkanten gemaaid worden. Gladde oevers zorgen er in de winter, als er veel water is, voor dat water snel afgevoerd wordt. Dit verkleint de kans op overstromingen. Het maaien van waterlopen gebeurt niet met een gewone grasmaaier. In Veghel komt er een heuse maaiboot aan te pas.

Maaien op maat
Even snel een slootje maaien is er niet bij. Vroeger maaiden we alleen maar met één doel: een zo snel mogelijke afvoer van water. Vandaag de dag spelen er veel meer belangen bij onze werkzaamheden. Zoals de effecten ervan op planten en dieren. Dus maaien en onderhouden we op maat. Er is inmiddels een groot besef voor de effecten van het onderhoud op planten en dieren. De onderhoudswerkzaamheden kunnen de leefomgeving van planten en dieren enorm verstoren. Maar: als we zorgvuldig plannen en afwegingen maken over strikt noodzakelijke werkzaamheden, kunnen we de natuurwaarden juist enorm stimuleren. We maaien dus niet standaard alles, maar slechts bepaalde stukken. Soms slaan we het onderhoudswerk een periode over, of maaien we alleen die delen van de waterloop die noodzakelijk zijn voor de aan- en afvoer van water. Ook houden we rekening met bloei- en broedseizoenen.

Maaiboot bekijken
Wil je zien hoe de waterkant een `knipbeurt' krijgt met de maaiboot? Kom op woensdagmiddag 6 oktober van 14.00 uur tot 16.00 uur naar Natuurtuin 't Bundertje, Patrijsdonk 53a in Veghel. Medewerkers van waterschap Aa en Maas en de gemeente Veghel vertellen je alles over water.

schuifboot1.jpg (4288 Kb)