Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
27 september 2010

'Ondernemingsraad is nodig voor goed pensioen'
Onderzoek VU Expertisecentrum Pensioenrecht

Ondernemingsraden benutten hun medezeggenschap op het gebied van pensioen onvoldoende. Ook zijn er tekorten in de wettelijke bepalingen over medezeggenschap van Ondernemingsraden bij pensioen. Dit zijn twee belangrijke conclusies uit het onderzoek Ondernemingsraad en pensioen dat het VU Expertisecentrum Pensioenrecht van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft verricht.

Het onderzoek wordt gepresenteerd op een studiebijeenkomst aan de Vrije Universiteit op 6 oktober aanstaande. De eerste exemplaren van het onderzoek worden uitgereikt aan Stef Blok (Tweede Kamer, VVD) en NV Medezeggenschap.

Het onderzoek
Het onderzoek geeft een complete beschrijving van de advies- en instemmingsrechten van de Ondernemingsraad over pensioen en praktische tips en aanbevelingen hoe de Ondernemingsraad in de praktijk het beste kan omgaan met zijn zeggenschapsrechten. Een goede betrokkenheid van de Ondernemingsraad kan leiden tot betere besluiten over de pensioenregelingen. Dat is in het belang van zowel de werknemers als de werkgever. Het onderzoek wijst er onder meer op dat de Ondernemingsraad alert moet zijn op de pensioengevolgen bij adviesaanvragen over bijvoorbeeld een reorganisatie of overdracht van zeggenschap over de onderneming. De Ondernemingsraad kan naar de Ondernemingskamer stappen als het advies niet wordt gevolgd. Het onderzoek geeft voorstellen voor wetswijziging, bijvoorbeeld om de Ondernemingsraad ook instemmingsrecht te geven indien de werkgever een pensioenregeling onderbrengt bij een pensioenfonds. Nu heeft de Ondernemingsraad alleen instemmingsrecht indien een verzekeringsmaatschappij de pensioenregeling uitvoert.

Onderzoeker
Het onderzoek is uitgevoerd door mr. dr. Mark Heemskerk, die als senior onderzoeker is verbonden aan het VU Expertisecentrum Pensioenrecht. Hij is tevens programmaleider van het VU Kenniscentrum oudere werknemers. Ook is hij vaste medewerker van diverse pensioentijdschriften en docent aan pensioenopleidingen en daarnaast werkzaam als advocaat in Amsterdam bij Houthoff Buruma. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt dankzij Pensioenconsultancybureau Pensioen Perspectief.

Over het VU Expertisecentrum Pensioenrecht
Het VU Expertisecentrum Pensioenrecht verricht praktijkgericht juridisch-wetenschappelijk onderzoek op het terrein van pensioenen en pensioenregelingen. Juist in deze tijd is een helder zicht op en vastlegging van de rechten en verplichtingen van de bij pensioen betrokken belanghebbenden van groot belang. Het Expertisecentrum Pensioenrecht biedt informatie, inventariseert rechten en plichten en geef adviezen voor verbetering. Behalve onderzoeksprojecten geeft het Expertisecentrum ook concrete adviezen aan overheden en het bedrijfsleven, waaronder pensioenfondsen en verzekeraars.