GroenLinks
Hoofdaanklager Joegoslavië-Tribunaal op initiatief van GroenLinks naar Tweede Kamer

Op 6 oktober komt Dhr. Brammertz, hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal, naar de Tweede Kamer voor een gesprek met de Europawoordvoerders. GroenLinks Tweede Kamerlid Mariko Peters had hiervoor het initiatief genomen en haar voorstel kon vandaag op brede steun rekenen.

Peters: "In de komende maanden moeten we besluiten of Nederland in kan stemmen met verdergaande Europese samenwerking tussen de Europese Unie en Servië. Wat mij betreft kan daarvan pas sprake zijn als Servië volledige medewerking verleent aan het Joegoslavië-Tribunaal. De verdachten van de oorlogsmisdaden in Srebrenica moeten zo snel mogelijk voor de rechter verschijnen. Mladic loopt nu nog vrij rond. Om de verdachten te berechten is volledige medewerking van Servië essentieel".

Demissionair minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zei eerder dit jaar tegen de Tweede Kamer dat Dhr. Brammertz positief is over de medewerking van Servië aan het Joegoslavië-Tribunaal. Brammertz zelf gaf eerder deze week een persconferentie waarin hij aangaf dat Servië meer kan doen om de verdachten van oorlogsmisdaden zo snel mogelijk op te sporen en aan te houden.

"Ik ben blij dat er brede steun was voor mijn voorstel om Brammertz uit te nodigen. Ik krijg de indruk dat Brammertz vrij kritisch is over de samenwerking met Servië, terwijl Verhagen eerder dit jaar nog positief was. Het is belangrijk dat de Kamer goed en uitgebreid geïnformeerd wordt over de inzet van Servië om figuren als Mladic zo snel mogelijk in Scheveningen te krijgen", aldus Peters.

GroenLinks wil later dit jaar ook nog een gesprek organiseren met experts uit het maatschappelijk middenveld. Er zit veel kennis en expertise bij de NGO's die zich met Servië bezighouden.