Zuiderzee met taart : Een familietentoonstelling om van te smullen

04/10/2010 10:00

Zuiderzeemuseum

Een familietentoonstelling om van te smullen

Het Zuiderzeemuseum presenteert aan het begin van de Kinderboekenweek op 6 oktober 2010 Zuiderzee met Taart; een 'kijk-, zoek- en maaktentoonstelling' voor het hele gezin. Bezoekers gaan op reis door de illustratiewereld van de prijswinnende tekenaar Thé Tjong-Khing. De tentoonstelling duurt tot en met 27 februari 2011.

Zuiderzee met Taart sluit aan bij het centrale thema van de Kinderboekenweek 2010: De Grote Tekententoonstelling. Verbeelding en familie staan centraal.

Geheimenhuisje

De illustraties en schetsen van Khing geven jong en oud de ruimte om een eigen invulling te geven aan de verhaallijnen. In de zaal met taarthuisjes delen gezinnen hun geheimen, bouwen ze de hoogste taart, peinzen ze bij de raadselkast en mogen ze natuurlijk tekenen.

Wat wil jij worden?

Kinderen die de tentoonstelling bezoeken maken kans op een originele prijs. Ze kunnen in het 'toekomsthuis' een tekening maken van wat zij graag willen worden en hem ophangen aan de waslijn. Thé Tjong-Khing kiest aan het einde van de tentoonstelling persoonlijk de mooiste tekening uit. De winnaar ontvangt een boek met een originele tekening van zijn hand.

Over Thé Tjong-Khing (1933)

Thé Tjong-Khing won drie maal het Gouden Penseel. In 2005 ontving hij de Woutertje Pieterse Prijs en het Zilveren penseel voor zijn boek Waar is de taart?, een prentenboek zonder tekst en het eerste dat hij geheel zelf 'schreef' en tekende. In september 2010 krijgt Khing de Max Velthuijsprijs voor zijn gehele oeuvre.

Thé Tjong-Khing is geboren in Purworedjo (Indonesië) en kwam in 1956 naar Nederland om verder te studeren. Al snel tekent hij strips bij de bekende Toonder Studio's. Vanaf 1971 werkt Khing als freelance illustrator, meestal van kinderboeken. Hij illustreerde boeken van onder andere Annie M.G. Schmidt, Paul Biegel, Guus Kuijer, Els Pelgrom, Sylvia Van den Heede en Dolf Verroen . www.thetjongkhing.nl

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen richt zich op kunst, cultuur en erfgoed rondom het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. Door zijn activiteiten, aanpak en samenwerking heeft het museum een internationale uitstraling en publieksbereik.

Gemeenschappen, ambachten en water staan centraal. Het museum bestaat uit een openluchtcollectie in de vorm van een museumpark en een binnenmuseum met een grote hoeveelheid expositieruimtes voor vaste presentaties en tijdelijke tentoonstellingen. Het museum verzorgt daarnaast regelmatig presentaties in binnen- en buitenland www.zuiderzeemuseum.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.zuiderzeemuseum.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,