Gemeente Eindhoven

Gratis vogelvides voor Eindhovenaren
In het kader van het jaar van de biodiversiteit wil de gemeente een extra impuls geven aan de vogelstand in de stad. Daarom kunnen Eindhovenaren vanaf 6 oktober gratis vogelvides afhalen.

Door het gebrek aan voedsel, dekking en woonruimte is het aantal huismussen en gierzwaluwen de afgelopen jaren dramatisch afgenomen. Een vogelvide biedt de vogels een veilige nestgelegenheid onder de eerste rij dakpannen. De vide is te gebruiken op 85% van de daken.

Afhaalpunten

Inwoners van Eindhoven kunnen de vogelvide(s) ophalen tegen inlevering van de ingevulde bon die op www.eindhoven.nl/groen staat. De bon ligt tevens bij de vijf afhaalpunten. In totaal zijn er vijfhonderd exemplaren beschikbaar, maximaal vijf per huishouden. De vides zijn af te halen bij het Milieu Educatie Centrum, Genneper Hoeve, Philips Fruittuin, Groendomein Wasven en ISCE (in de Lichttoren). Ze worden geleverd met een handleiding en plaatsingsinstructie.

Eenvoudige montage

De Vogelvide kan zonder bouwkundige aanpassingen worden gemonteerd onder de eerste, onderste rij pannen op het dak, ter hoogte van de dakvoet. Simpel gezegd is het een platte nestkast van kunststof die over de gehele breedte van het dak kan worden aangebracht. Op maat gemaakte invliegopeningen bieden vogels toegang tot hun onderkomen. De in kolonie levende vogels, zoals mussen en gierzwaluwen kunnen met meerdere tegelijk een nest bouwen in de vide. Voor een goed resultaat kunnen de vides het beste voor 1 januari opgehangen worden.