Talis


Beste kwaliteit in Laauwik

Talis en Giesbers-Wijchen Bouw ondertekenen overeenkomst Design & Construct in Nijmegen-Noord
De Globe

Op dinsdag 5 oktober beklinken Talis en Giesbers-Wijchen Bouw hun samenwerking in Nijmegen-Noord, met het ondertekenen van de overeenkomst voor het ontwerp en de bouw van 51 eengezinswoningen in Laauwik (Lent). Talis en Giesbers zijn geen onbekenden voor elkaar. Aan meerdere projecten in Nijmegen en Wijchen werkten zij al samen. De manier waarop zij in het project in Laauwik (met de voorlopige werktitel âVlek 23â) samenwerken, is voor beide partijen wel geheel nieuw. Talis geeft namelijk niet alleen opdracht voor het bouwen, maar ook voor het ontwerpen (in vaktermen: Design & Construct) van de 51 eengezinswoningen.

Ontwerp Giesbers scoort het best

In het voorjaar van 2010 heeft Talis voor dit project een programma van eisen opgesteld, een budget gegeven en de randvoorwaarden benoemd. Hiermee zijn vier bouwbedrijven benaderd, die ieder een ontwerp hebben laten maken. Talis heeft deze vier ontwerpen beoordeeld op zeven criteria, waaronder de energiezuinigheid, de beeldkwaliteit en de onderhoudsvriendelijkheid. De vier aannemers waren uiteraard vooraf op de hoogte gesteld dat Talis op deze criteria zou toetsen. De aannemer met de meeste kwaliteit (de hoogste totaalscore op de zeven criteria), is Giesbers-Wijchen Bouw geworden. Talis heeft daarom Giesbers-Wijchen Bouw geselecteerd voor dit project.

Design & Construct werkt

Over deze manier van aanbesteden is Talis tot dusver zeer tevreden. Alle aannemers blijken in staat om, als zij zelf het ontwerp kunnen aansturen, veel kwaliteit te maken. De 51 woningen, die door Talis in de sociale en middeldure huur worden verhuurd, zullen zeer energiezuinig, zeer functioneel en zeer onderhoudsarm zijn. Ook de architectuur wordt niet vergeten. Alle vier de projecten zijn voorgelegd aan de Commissie Beeldkwaliteit, die de architectuur heeft getoetst aan het beeldkwaliteitsplan dat voor Laauwik is opgesteld. De Commissie heeft de jury van de aanbesteding geadviseerd. Over het ontwerp van Giesbers-Wijchen Bouw heeft de Commissie Beeldkwaliteit positief geadviseerd.

Planning

Giesbers-Wijchen Bouw gaat snel verder met de uitwerking van het ontwerp. Nog dit jaar wordt een bouwvergunning aangevraagd en in de loop van 2011 wordt gestart met de bouw. In het tweede kwartaal van
2012 worden de woningen opgeleverd.