Ministerie van Defensie

Bezoek Franse commandant aan Hr. Ms. Amsterdam in Somalië

5 oktober 2010, 13.25 uur

Commandant EU Task Force 465, admiraal Coindreau, heeft zondag een bezoek gebracht aan Hr. Ms. Amsterdam. Het Nederlandse bevoorradingsschip maakt, als fast combat supportschip, deel uit de task force om de Somalische kust te verkennen en te controleren.

Admiraal Coindreau, tevens commandant van het Franse stafschip FS De Grasse, sprak met de commandant van de Amsterdam over de wijze van optreden van het Nederlandse schip binnen de taakgroep waaraan Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, België, Griekenland en Luxemburg deelnemen. De commandant kwam samen met 1 van de 2 Nederlandse liaisonofficieren die gestationeerd zijn op het Franse schip.

Bevoorrading

Nadat de De Grasse door de Amsterdam op zee werd bevoorraad kreeg de admiraal een rondleiding aan boord. De admiraal was onder de indruk van de vele mogelijkheden van het schip dat niet alleen haar bevoorradingstaken uitvoert, maar ook zeer geschikt is om deel te nemen aan de verschillende anti-piraterij taken. Zo wordt door boordhelikopters van de verschillende schepen een groot gedeelte van de kustlijn in de gaten gehouden zodat ze uitgaande piratenbootjes tijdig kunnen onderscheppen.

De commandant van Hr. Ms. Amsterdam overhandigt een wapenschild aan admiraal Coindreau. Foto: ministerie van Defensie

Na een succesvolle beginperiode heeft Hr. Ms. Amsterdam haar taken in het operatiegebied weer opgepakt. Als eerste bracht het schip een bezoek aan Port Victoria waar het helikopterbrandstof leverde. Dit schip is een van de weinigen die deze brandstof in voldoende mate aan boord heeft om in het gebied af te geven. Sinds de aankomst in het operatiegebied op 10 september zijn al 8 schepen op zee bevoorraad. Gisteren kwam daar het Franse schip FS Floreal bij voor extra voedselvoorraden.

International Recommended Transit Corridor

Een van de deelnemen schepen aan de missie in Somalië wordt door Hr. Ms. Amsterdam bevoorraad op zee. Foto; ministerie van Defensie

Nadat de Hr. Ms. Amsterdam klaar is met haar bevoorradingstaken in het gebied ten oosten van Somalië zet het schip haar koers naar de International Recommended Transit Corridor (IRTC) in de Golf van Aden voort. De Amsterdam gaat onder meer koopvaardijschepen begeleiden die deze route volgen. Deze IRTC, de geadviseerde scheepvaartroute door de Golf van Aden, heeft zich in de praktijk al meerdere malen bewezen en het aantal succesvolle kapingen in dit gebied is drastisch gedaald.