Sociaal-Economische Raad


* 60 jaar SER

6 oktober 2010

Minister Donner van SZW gaat het advies over de regeling voor Aanvullende Risico Inventarisatie & Evaluatie (ARIE-regeling) grotendeels overnemen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het advies is van maart 2010.
Elk bedrijf is in het kader van het arbobeleid verplicht een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) te maken. Bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen, moeten daarnaast een aanvullende RIE (ARIE) maken. Het doel van de regeling is bij te dragen aan het beheersen van de risico's van zware ongevallen en het voorkomen van zware ongevallen. Bedrijven moeten kunnen aantonen dat zij de risico's van zware ongevallen met gevaarlijke stoffen binnen hun bedrijf beheersen.
Evenals de SER is de minister van mening dat voor ernstige veiligheidsrisico's een nationale kop van regelgeving noodzakelijk blijft. Ook onderschrijft hij het pleidooi van de SER voor de ontwikkeling van een digitaal instrument waarmee bedrijven kunnen nagaan of de ARIE-verplichting voor hun geldt. De minister neemt eveneens de aanbeveling over om onderzoek te doen naar het vervoer en de op- en overslag van gevaarlijke stoffen (vervoersgebonden inrichtingen). Onderzocht zal worden of deze branche uitgesloten kan worden van deze regeling.