Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer bezuinigt vanaf 2011 EUR 6 miljoen per jaar

Het college van de gemeente Zoetermeer heeft haar financiële problemen zoveel mogelijk teruggedrongen, maar nog niet opgelost. Vanaf 2011 wordt jaarlijks EUR 6 miljoen bezuinigd. De grootste bezuinigingen vinden binnen de gemeentelijke organisatie plaats, maar ook bewoners ontkomen niet aan de gevolgen van de slechte financiële omstandigheden. Zo wordt in 2011 het klein chemisch afval niet meer opgehaald, stopt de subsidie voor particuliere monumenten, komen er hogere entreeprijzen voor Speelmeer en kostendekkende tarieven voor de Sport-o-theek. Daarnaast worden de kwaliteit van het onderhoud van wegen en groen iets verlaagd en verschijnt het Zoetermeer Magazine minder vaak.

De bezuinigingen zijn noodzakelijk door oplopende tekorten. In het voorjaar 2010 meldde het college aan de gemeenteraad een fors tekort van EUR 4 miljoen in 2011 oplopend tot EUR 18 miljoen in 2017. Daarna liep het tekort voor 2011 verder op tot ruim EUR 8 miljoen. Deze stijging kwam onder andere doordat het Rijk de budgetten voor de WMO en de bijstandsuitkeringen verlaagde.

Bezuinigingsopgave na 2011
Afgelopen periode is binnen de gemeente met man en macht gewerkt om in de Programmabegroting 2011-2014 een voor 2011 deugdelijke begroting te presenteren. Het is gelukt om de bezuinigingsopgaven voor een deel in te vullen. Voor het jaar 2012 moet nog EUR 1 miljoen worden gevonden, oplopend naar EUR 5 miljoen in 2014. Een doorkijk naar 2017 laat een nog in te vullen tekort zien van EUR 12 miljoen.

In januari 2011 gaat het college samen met de gemeenteraad verder met het uitwerken van bezuinigingen. Hierbij worden zoveel mogelijk bewoners, organisaties en bedrijven betrokken. Voor hen wordt een traject opgezet waarbij zij inspraak krijgen en met hun mening kunnen komen.

Investeringen
Ondanks de forse bezuinigingen en de beperkte financiële mogelijkheden investeert het college vanaf 2011 jaarlijks EUR 2 miljoen in de stad. Zoetermeer moet zich verder ontwikkelen als sociale stad, met een sterke economie, met leefbare, duurzame en veilige wijken met betaalbare woonruimte voor jongeren, een uitgebreid leisure aanbod, de ontwikkeling van Bleizo en een bruisende binnenstad. Daar wil het college ondanks de bezuinigingen zeker in blijven investeren.

Gevolgen regeerakkoord
In het zojuist gepresenteerde regeerakkoord vallen in financieel opzicht een aantal zaken op. Aan de ene kant valt de korting op het gemeentefonds mee. Aan de andere kant maakt het college zich zorgen over de extra taken die naar de gemeente worden overgeheveld waarbij het Rijk te weinig geld meegeeft. Tenslotte zijn in het regeerakkoord een groot aantal bezuinigingen voor burgers opgenomen. Hierdoor verwacht de gemeente dat bewoners een groter beroep gaan doen op de voorzieningen van de gemeente. Met name deze laatste twee ontwikkelingen zetten de gemeentelijke financiën onder sterke druk.

De programmabegroting wordt deze week aangeboden aan de gemeenteraad en besproken in de begrotingsdebatten op 8 en 11 november 2010.