Gemeente Lelystad

Monitor Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Lelystad 2010

Woensdag 6 oktober 2010

De Monitor Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders geeft informatie over de situatie van Marokkaanse en Antilliaanse Nederlanders, woonachtig in Lelystad, op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit. In het bijzonder wordt aandacht geschonken aan de situatie van de jongeren. In opdracht van het Ministerie van Wonen, Werken en Integratie heeft Risbo, onderzoeksinstituut van de Erasmus Universiteit te Rotterdam, de monitor ontwikkeld.

Aanleiding monitor

Aanleiding voor het ontwikkelen van de monitor is het gegeven dat, ondanks dat het met het grootste deel van deze jongeren goed gaat, er landelijk sprake is van een oververtegenwoordiging in criminaliteit, schooluitval en werkloosheid. Hiervan ondervindt de maatschappij grote hinder.

In een tweetal samenwerkingsverbanden werken Rijk, gemeenten en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten samen om de oververtegenwoordiging van deze jongeren op genoemde terreinen te verminderen. De gemeente Lelystad maakt deel uit van beide samenwerkingsverbanden.

Marokkaanse jongeren

Voornaamste conclusies van de Lelystadse monitor zijn dat de Marokkaanse jongeren op het terrein van onderwijs, voortijdig schoolverlaten, arbeid en uitkering relatief goed scoren. Wat betreft criminaliteit is er sprake van een oververtegenwoordiging ten opzichte van het gemiddelde van alle inwoners van Lelystad. Dit geldt vooral voor Marokkaanse Nederlanders in de leeftijdscategorie tot 24 jaar.

Antilliaanse Nederlanders

Onder de Antilliaanse Nederlanders is sprake van oververtegenwoordiging in het laagste niveau van het voortgezet onderwijs en ondervertegenwoordiging in de hogere niveaus. Het aantal voortijdig schoolverlaters is hoger dan het gemiddelde van Lelystad. Dit geldt ook voor het aantal niet-werkende werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden. Het aantal verdachte Antilliaanse Nederlanders is hoger dan gemiddeld. Dit geldt in alle leeftijdscategorieën.
Ja