Gemeente Zijpe


Zijpe en de Belastingdienst sluiten convenant Horizontaal Toezicht Ondertekening convenant horizontaal toezicht

Op maandag 4 oktober 2010 is het convenant âHorizontaal Toezichtâ tussen de gemeente Zijpe en de Belastingdienst ondertekend. Voor de gemeente tekende burgemeester mevrouw M. Dekker. De Belastingdienst werd vertegenwoordigd door de heer C. Slot, manager regio Holland-Noord. De gemeente Zijpe is in de Kop van Noord-Holland de tweede gemeente die een convenant heeft ondertekend. Â

Wat betekent dit convenant?
De Belastingdienst controleert organisaties achteraf, dus ook de gemeente. Dat kan tot vijf jaar terug in de tijd. Als bleek dat de gemeente op een verkeerde wijze de fiscale regels had toegepast, kon dat leiden tot naheffingen. Met dit convenant is dat verleden tijd. De Belastingdienst heeft geconstateerd dat de gemeente Zijpe door interne maatregelen de fiscale zaken goed in de greep heeft. In het convenant zijn afspraken gemaakt over de werkwijze. De gemeente krijgt vooraf duidelijkheid over haar fiscale positie. Bij twijfel zal de gemeente vooraf het vraagstuk voorleggen aan de Belastingdienst en maakt hierover een afspraak. De Belastingdienst zal een lichter controleregime voor de gemeente hanteren.
Hiermee wordt tijdwinst geboekt. Ook zal de gemeente minder fiscale risicoâs lopen en minder administratieve lasten ervaren. In het convenant wordt benadrukt dat beide partijen open en transparant zullen zijn.
Â