Rijksoverheid


2010Z13296

Anwoorden op vagen van het lid Van Raak (SP) van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het databestand voor vingerafdrukken in paspoorten. (Ingezonden 22 september 2010)

Vraag 1
Is het waar dat de cijfers van 'lookalike' fraude met identiteitsdocumenten bekend zijn, maar dat u die cijfers niet aan de Tweede Kamer wil geven? 1) Bent u bereid deze cijfers naar de Tweede Kamer te sturen?
Antwoord 1
Nee, dit is niet waar. Omdat dergelijk cijfers mij niet bekend zijn, kan ik u die vanzelfsprekend niet toesturen.
Vraag 2
Wat is uw reactie op de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in een klacht van twee burgers van Groot4Brittannië over de opslag van hun vingerafdrukken in een databestand? 2) Welke gevolgen heeft deze uitspraak voor het databestand voor vingerafdrukken in paspoorten in Nederland?
Antwoord 2
De reactie van het kabinet op de uitspraak van het EHRM in de zaak Marper4UK alsmede de relevantie van de uitspraak voor het opslaan van vingerafdrukken in de reisdocumentenadministratie, is al gegeven in het kader van de behandeling van het wetsvoorstel tot wijziging van de Paspoortwet in verband met de herinrichting van de reisdocumentenadministratie, waar u namens uw fractie het woord voerde. Onder meer in mijn brief van 24 december 20081 ben ik ingegaan op de betreffende uitspraak en de gevolgen daarvan. Ik verwijs u dan ook naar die brief.
Vraag 3
Wat is uw reactie op het voorbeeld van de Arnhemse officier van justitie, dat een 'doorsnee' winkeldiefstal al aan alle eisen kan voldoen om een officier van justitie toegang te geven tot het vingerafdrukkenregister? 3)
Antwoord 3
In het artikel geeft de auteur, de heer Hermans, zijn visie over de mogelijke toegang van de officier van justitie tot de gegevens in de centrale reisdocumentenadministratie. Die visie laat ik voor zijn rekening. De "toegang" van de officier van justitie tot de gegevens in de reisdocumentenadministratie zal worden vastgelegd in een algemene maatregel van rijksbestuur. De algemene maatregel van rijksbestuur moet nog worden opgesteld. Bij de behandeling van de wijziging van de Paspoortwet is aangegeven dat aan de "toegang" strikte voorwaarden worden verbonden. Kortheidshalve verwijs ik naar de stukken2.
1) Platformburgerrechten.nl, 'De rekbare doelen van de vingerafdrukkendatabase', 18 september 2010

2) ncjm.nl, www.njcm.nl/site/jurisprudentie/show/51
3) NJCM4Bulletin, januari 2010.

1 Kamerstukken II, 2008-2009, 31 324 (R 1844) nr. 12
2 Kamerstukken II, 2008-2009, 31 324 (R 1844)