Ministerie van Defensie

Bouwmaterialen voor school in Uruzgan

6 oktober 2010, 11.01 uur

De Nederlandse geniecompagnie van de Redeployment Task Force (RDTF) heeft gisteren in Tarin Kowt een pallet met bouwmaterialen aan de Trade Training School geschonken. Deze vakschool leert Afghanen omgaan met deze materialen zodat zij later zelf als timmerman of loodgieter aan de slag kunnen.

Commandant RDTF, brigadegeneraal Jan Broeks, gaf de pallet als afscheidskado met hout, plaatmateriaal, gaas, schroeven en spijkers, lijm, verfrollers en cement aan de vakschool. Korporaal Corrigan, de Australische verantwoordelijke officier van de school zei ontzettend dankbaar te zijn voor alle materialen: "Deze spullen gaan hier echt het verschil maken. Dat onze leerlingen met dit materiaal kunnen werken, is werkelijk fantastisch!"

Toekomst

De vakschool leert Afghanen omgaan met bouwmaterialen. Foto: ministerie van Defensie

In de school werken 4 Australische timmermannen en 9 lokale instructeurs om Afghanen een betere toekomst te geven. De Afghanen leren werken met onder meer staal, beton, hout en verf. Als de leerlingen de cursus succesvol afronden, krijgen ze een gereedschapset mee, zodat ze meteen aan de slag kunnen.

Verplichting

De Afghanen leren werken met onder meer staal, beton, hout en verf. Foto: ministerie van Defensie

Sinds de officiële opening in maart 2007, zijn op deze manier al rond de 2500 Afghanen opgeleid. Als een lokale ondernemer een klus krijgt op Kamp Holland, is het bedrijf verplicht om een aantal van de door de vakschool opgeleide Afghanen in dienst te nemen. Daardoor doen de nieuwe vaklui ervaring in een veilige omgeving.