UMC St Radboud


UMC St Radboud onderzoekt agressieve hersenkanker 06-10-2010

EUR200.000 euro subsidie dankzij Steppen tegen kanker

Het UMC St Radboud heeft twee onderzoekssubsidies van elk EUR100.000 ontvangen van de stichting STOPhersentumoren.nl. Deze stichting ondersteunt het UMC St Radboud zo bij het opzetten van immunologisch en moleculair onderzoek in de strijd tegen hersenkanker.

Het UMC St Radboud doet onderzoek naar het succesvol inzetten van immunotherapie bij hersentumoren. De opgedane kennis moet binnen vier jaar vertaald worden naar klinische toepassingen voor hersentumorpatiënten.
Het tweede onderzoek richt zich op het onschadelijk maken van chemoresistentie bij glioblastoom. Het UMC St Radboud werkt hierin nauw samen met het VUmc.

Elke dag overlijden in Nederland gemiddeld vier mensen aan hersenkanker. De meest voorkomende hersenkanker is het glioblastoom. Deze kankersoort is zeer agressief en tot nu toe niet te genezen. Patiënten hebben, na het stellen van de diagnose glioblastoom, een gemiddelde overlevingsduur van ongeveer 15 maanden. Er is daarom grote behoefte aan nieuwe, meer effectieve behandelmogelijkheden. In het Nijmegen Center for Molecular Life Sciences (NCMLS) en het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO) wordt door Nijmeegse wetenschappers nauw samengewerkt op het gebied van hersenkankertherapie.

Steppen Alpe d'Huez goed voor EUR425.000

Om het onderzoek naar hersentumoren te financieren, organiseerde STOPhersentumoren.nl een bijzondere actie, namelijk `Steppen tegen kanker'. Op 28 augustus jl. stepten meer dan honderd deelnemers de befaamde `Nederlandse' Alpe d'Huez op. Hiermee haalden ze ruim EUR425.000 op, waarvan nu bijna de helft toegekend is aan onderzoek in het UMC St Radboud.