Politie Haaglanden

Persberichten 6 oktober

Haaglanden, 06-10-2010

Brandstichting, politie zoekt getuigen
Den Haag Maandag 4 oktober om 00.30 uur brak er brand uit in een portiek van een woning aan de Aaltje Noorderwierstraat. De brand is vermoedelijk aangestoken en de politie is op zoek naar getuigen. De recherche van bureau Loosduinen onderzoekt de zaak. Bent u getuige geweest van deze brandstichting of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Loosduinen via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem
(http://www.youtube.com/watch?v=HrZeb7g4THw) op nummer 0800-7000.

Op één na allemaal de BOB
Den Haag - Agenten hielden dinsdag 5 oktober tussen 20.00 uur en 22.20 uur een alcoholcontrole op het Bernhardviaduct. Van de 259 bestuurder die een blaastest aflegden, bleek slechts één bestuurder teveel gedronken te hebben. Deze blies 395 ugl en kreeg daarvoor een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 370 euro.

Wat kijk je nou?
Den Haag Een 16-jarige jongen kon het dinsdag 5 oktober niet verkroppen dat een 15-jarige plaatsgenoot hem aankeek. De 16-jarige passeerde de jongen omstreeks drie uur s middags op de Leyweg. De 15-jarige keek daarbij kennelijk te nadrukkelijk naar de jongen, die hem vervolgens aansprak en op zijn gezicht sloeg. Politieagenten en leden van het Jongeren Toezicht Team die toevallig voorbij liepen, hielden de 16-jarige aan.

Kwade dronk
Den Haag De politie hield woensdag 6 oktober kort na middernacht een 44-jarige Haagse automobiliste aan die onder invloed achter het stuur zat. De politie kreeg een melding dat de dronken vrouw na een ruzie in haar auto was gestapt. Politieagenten gingen op zoek naar de vrouw en troffen haar en de auto aan op de Loire. Daar werd zij aangehouden. De 44-jarige blies 940 ugl en moest haar rijbewijs direct inleveren. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille).

Seks op spannende plek
Den Haag - Een stelletje werd woensdagochtend 6 oktober om 02.10 uur betrapt tijdens hun zoektocht naar een spannende plek om de liefde te bedrijven. De 27-jarige Haagse en haar 29-jarige vriend uit Ouddorp kozen Madurodam aan het George Maduroplein als geschikte locatie. Omdat de beveiligers van de miniatuurstad hier anders over dachten waarschuwden zij de politie, waarna het duo mee moest naar het politiebureau. Met een mini proces-verbaal op zak konden de twee hun zoektocht voortzetten.

Diefstal schilderijen, politie zoekt getuigen
Voorburg Onbekenden zagen 5 oktober omstreeks 04.00 uur kans om vanuit een galerie aan de Parkweg meerdere schilderijen van o.a. Corneille en Peter Donkersloot te stelen. De dieven kwamen door de voordeur binnen en haalden binnen korte tijd een tiental schilderijen van de muur. De schilderijen die opvallend en groot zijn vertegenwoordigen een waarde van duizenden euros. Zeer waarschijnlijk hebben de inbrekers gebruik gemaakt van een voertuig om de schilderijen te vervoeren. De politie zoekt getuigen van deze inbraak. Bent u getuige geweest van deze inbraak of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Leidschendam-Voorburg via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via het nummer 0800-7000.

Politie zoekt getuigen beroving bejaarde vrouw
Rijswijk De politie is op zoek naar getuigen van een poging tot beroving van een 77-jarige vrouw op de Bunchestraat. De vrouw liep over straat toen zij werd aangesproken door twee 16-jarige jongens. Het tweetal vroeg haar de weg. Toen zij de jongens de weg wees, pakte één van hen de vrouw beet en trachtten beiden de vrouw te beroven. De vrouw begon te gillen waarop de jongeren wegrenden via de Bunchestraat in de richting van de Brantingstraat en de Hammerskjoldlaan. De daders waren circa 16 en 18 jaar oud. Eén van hen had een pokdalig gezicht, blauwe ogen en een onverzorgd uiterlijk. Hij droeg een half lange fleece jas met daarin de kleuren lichtblauw en groen. Bent u getuige geweest van deze poging tot beroving of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Rijswijk via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via het nummer 0800-7000.

Aanrijding onder invloed
Midden-Delfland Tijdens het passeren van twee personenautos op de Zouteveenseweg ontstond dinsdag 5 oktober om 16.30 uur een aanrijding. Eén van de automobilisten, een 47-jarige inwoonster uit Schipluiden, bleek onder invloed van alcohol te zijn. Zij blies aan het politiebureau 990 ugl en moest dan ook haar rijbewijs inleveren. De schade aan beide autos bleek mee te vallen. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille).

Politie onderzoekt mishandeling meisje
Monster De politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling van een 15-jarige meisje. Het slachtoffertje fietste dinsdag 5 oktober om 19.15 uur over de Kampschoerstraat en zou daarbij door enkele jongeren van haar fiets zijn geschopt. De politie hield korte tijd later twee jongeren van 16 en 19 jaar uit Monster aan. Zij moesten de nacht aan het politiebureau doorbrengen en worden in de loop van de dag nader gehoord.

Meisje gewond door val
Naaldwijk Een 17-jarige meisje raakte dinsdag 5 oktober om 07.45 uur gewond bij een val van haar scooter. Het meisje reed over de Kruisboekweg en raakte door enkele van richting veranderende fietsers ten val. Het meisje raakte daarbij lichtgewond.

Verdachte beroving pizzakoerier langer vast
s-Gravenzande De rechter-commissaris besloot dinsdag 5 oktober de hechtenis van één van de aangehouden verdachten - beroving pizzakoerier
- met 14 dagen te verlengen. Het rechercheteam dat onderzoek deed naar de beroving van een 19-jarige pizzakoerier hield donderdag 30 september twee verdachten van 19 jaar aan. Het duo wordt er van verdacht vrijdag 24 september om 20.55 uur op de Vondellaan een 19-jarige man van zijn geld en spullen te hebben beroofd. De man moest naar genoemde straat om daar een pizza af te leveren. Toen hij met zijn pizza in de richting van het opgegeven adres liep, werd de man overvallen. Eén dader bedreigde de man daarbij met een wapen en dwong de man tot afgifte van zijn persoonlijke eigendommen waaronder zijn portemonnee. Ook nam de man de sleutels van de scooter van de man mee. Toen de politie melding kreeg van de beroving werd direct een groot onderzoek ingesteld. De rechter-commissaris besloot tot verlenging van de in s-Gravenzande woonachtige verdachte, maar stelde de andere uit Rotterdam woonachtige verdachte in voorlopige vrijheid. Hij blijft echter wel verdachte in deze zaak.

Agressieve man aangehouden
Delft Op de Handellaan waren twee agenten er dinsdag 5 oktober getuige van hoe een man met zijn auto achteruit tegen een boom reed. Door de aanrijding brak de achterruit van de auto. Toen de agenten de man aanspraken, roken zij een sterke alcohollucht. Omdat hij zich vervolgens niet wilde legitimeren, besloten de agenten hem aan te houden. Hierop werd de Delftenaar erg agressief. Hij verzette zich hevig en gaf één van de agenten een kopstoot. Met gepast geweld en het dreigen met peperspray hielden de agenten de man uiteindelijk aan. De cocaïne die hij bij zich had, werd in beslag genomen. Omdat de man behalve agressief ook erg verward overkwam, werd de GGZ ingeschakeld.

Primeur Burgernet na overval juwelier
Zoetermeer Kort nadat Burgernet dinsdag 5 oktober in Zoetermeer officieel van start ging, werd het middel waarbij de hulp van burgers wordt ingeroepen - al ingezet. Binnen tien minuten na een overval op een juwelier aan de Eerste Stationsstraat werd het eerste burgernetbericht verstuurd. Mensen werden verzocht uit te kijken naar twee verdachten, die na de overval gevlucht waren op een grijze scooter. Enkele mensen reageerden hierop, alsmede op de berichtgeving op Twitter.
Om 11.20 uur kwamen twee mannen met een sjaal voor hun gezicht de juwelier binnen en bedreigden de twee aanwezige medewerkers met een wapen. Met sieraden gingen zij er kort daarna weer vandoor. Ze vluchtten op een grijze scooter over de Eerste Stationsstraat in de richting van Station Oost. Alle agenten in de omgeving gingen direct naar de mannen op zoek. Hierbij werd ook de politiehelikopter ingezet. Middels Burgernet werd ook de hulp van burgers ingeroepen. Het tweetal werd niet meer aangetroffen. Bij het buurtonderzoek dat de politie direct daarna startte, werden ook leden van het regionale Overvallenteam ingezet.
De recherche van Bureau Zoetermeer onderzoekt de overval en is op zoek naar getuigen of mensen die anderzijds informatie hebben over de verdachten. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel met M, 0800-7000.
Korpsprioriteit
De aanpak van overvallen is één van de prioriteiten van Politie Haaglanden. Sinds dit voorjaar heeft het korps daarom een speciaal overvallenteam. Ook wordt het toezicht op zogenoemde hot spots verscherpt en gaat het korps potentiële daders dicht op de huid zitten. Met het OM zijn afspraken gemaakt over onder meer de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen; ook hanteert het OM zwaardere strafeisen. Ook worden ondernemers, huiseigenaren en woningbouwcorporaties gewezen op de maatregelen die zij zelf kunnen nemen om overvallen tegen te gaan.