Gemeente Urk

Urk en Amsterdam herdenken 350-jarige band

Maandag 4 oktober jl. herdachten Urk en Amsterdam dat zij 350 jaar een band hebben.

Op diezelfde datum in het jaar 1660 werd Urk gekocht van de Staten van Holland door de stad Amsterdam. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam kwam naar Urk om dit moment feestelijk te herdenken met burgemeester Jaap Kroon van Urk. Ook Commissaris van de Koningin van de provincie Flevoland Leen Verbeek en burgemeester Auke van der Werff van de Noordoostpolder waren bij de herdenking aanwezig.

Urk en Emmeloord waren in die tijd namelijk bestuurlijk één, en werd de âHeerlijkheid Urk en Emmeloortâ genoemd. Het toenmalige eiland in de Zuiderzee was belangrijk als baken in de drukke vaarroute van Amsterdam naar de open zee en de Noordelijke handelssteden.

Vanuit het museum âHet Oude Raadhuisâ wandelde het gezelschap te voet door het oude dorp naar Het Kerkje aan de Zee. Dit kerkje met zijn gedenksteen boven de grote deuren stamt ook uit de âAmsterdamseâ tijd. In het kerkje hield historicus Klaas de Vries een lezing over de historische band tussen Urk en Amsterdam. Burgemeester Kroon bood aansluitend een boekje aan over de eeuwenoude band aan de burgemeesters Van der Laan en Van der Werff. Dit boekje vol historische kennis wordt ook aangeboden aan de scholieren van de middelbare scholen en groepen 8 van de basisscholen op Urk. Aansluitend wandelde het gezelschap naar de vuurtoren, een belangrijk punt in de gezamenlijke historie. Daar werd door burgemeester Eberhard van der Laan het startsein gegeven voor de renovatie van de gedenksteen. De herdenking werd informeel afgesloten in het museum.