Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF brengt gevolgen acties medische specialisten in beeld

06 oktober 2010

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) stelt haar Meldpunt Consument en de Zorg beschikbaar voor mensen die hinder ondervinden van de acties van de medisch specialisten.

De artsen draaien morgen - 7 oktober - zondagsdiensten om te protesteren tegen de plannen van het ministerie van Volksgezondheid om de uitgaven aan medisch specialistische zorg sterk terug te dringen.

Als gevolg van de acties kunnen mensen te maken krijgen met langere wachttijden, kunnen afspraken worden verplaatst of kan op andere manieren overlast worden ervaren. In dat geval kunnen ze dat melden bij de NPCF.

Het meldpunt is bereikbaar via ConsumentendeZorg.nl. Ook kunnen mensen bellen met 030 29 16 777.

Afgesproken is dat de NPCF gevallen van onevenredige overlast zal melden bij de Orde van Medisch Specialisten, zodat deze actie kan ondernemen. De NPCF heeft verder een brief gestuurd naar de Orde van Medisch Specialisten. Daarin dringt de patiëntenfederatie erop aan dat de Orde op korte termijn weer in gesprek gaat met het Ministerie van Volksgezondheid.

Volgens de NPCF moet het mogelijk zijn dat de Orde en het Ministerie tot overeenstemming komen over de manier waarop de medisch specialistische zorg in Nederland kan worden georganiseerd. Ze ziet nog mogelijkheden voor nader overleg en vindt patiëntonvriendelijke acties op dit moment te voorbarig.

De Orde van Medisch Specialisten stelt dat door de aangekondigde maatregelen de medisch specialisten in loondienst komen en de ziekenhuisdirecties voortaan gaan bepalen welke zorg het beste is voor de patiënt. De Orde denkt dat de kwaliteit van de medisch specialistische zorg daardoor achteruit gaat.

De NPCF zegt in haar brief aan de Orde dat niet te vrezen omdat de arts in zijn spreekkamer het onverminderd voor het zeggen heeft. Ze verwijst daarbij naar de vele medisch specialisten in loondienst, bijvoorbeeld in de academische ziekenhuizen, die prima kwaliteit van zorg leveren.

Ook vreest de Orde ongewenste gevolgen als artsen minder uren zullen draaien in loondienst dan wanneer ze vrijgevestigd zijn. De NPCF erkent dit, maar vraagt zich wel af of de kwaliteit van zorg wel gediend is bij werkweken van soms meer dan 80 uur.

De NPCF maakt in de brief aan de Orde van Medisch Specialisten duidelijk dat verandering noodzakelijk is om de medisch specialistische zorg betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden.

Ze roept zowel de Orde als VWS op om het gesprek over nieuwe organisatorische vormen te hervatten, zodat de kwaliteit van medisch specialistische zorg in de toekomst behouden en betaalbaar kan blijven.