Nederland telt tien Fairtrade Gemeenten

06/10/2010 12:18

Stichting Max Havelaar

Vanaf vandaag heeft Nederland tien Fairtrade Gemeenten. Nieuwegein sleepte als tiende de eervolle titel Fairtrade Gemeente in de wacht. De titel geeft aan dat in een gemeente niet alleen de lokale overheid, maar ook winkels, bedrijven, organisaties en inwoners bovengemiddeld veel aandacht besteden aan fairtrade. Een onafhankelijke jury, onder leiding van oud-minister van ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk, beoordeelt of gemeenten voldoen aan zes campagnecriteria. Door producten te (ver)kopen die volgens eerlijke voorwaarden zijn verhandeld, leveren betrokkenen van de campagne een belangrijke bijdrage aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling van kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden.

'Fairtrade Gemeente' is een eervolle titel die aangeeft dat de plaatselijke gemeenschap bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Een gemeente kan de titel verdienen als ze aantoont dat ze aan zes campagnecriteria voldoet. Een lokale werkgroep, met een goede vertegenwoordiging van de lokale samenleving, stuurt de campagne binnen de gemeente aan. Supermarkten, winkels, horeca en gemeentehuis verkopen of gebruiken zoveel mogelijk fairtrade producten. Maatschappelijke instellingen in de gemeente zoals scholen, ziekenhuizen, sportkantines tonen aan dat zij fairtrade producten gebruiken en soms zelfs voorlichting geven over eerlijke handel. Bedrijven zijn actief met maatschappelijk verantwoord ondernemen.

In maart 2009 behaalden Goes en Groningen als eerste de titel Fairtrade Gemeente. Daarna volgden Alkmaar, Culemborg, Het Bildt, Houten, Meppel, Sittard-Geleen en Vlaardingen. Vanaf vandaag mag ook Nieuwegein zich in dit rijtje scharen. Naast deze gemeenten zijn inmiddels in 50 gemeenten vrijwilligers actief met de campagne. Naar verwachting zal een aantal daarvan in 2010 ook voldoen aan de zes campagnecriteria en beloond worden met de titel Fairtrade Gemeente.

Tijdens de Fairtrade Week 2010 krijgen Culemborg en Nieuwegein hun titel officieel uitgereikt. Op zaterdagmiddag 23 oktober viert Culemborg de festiviteiten met een fairtrade bazaar op de Markt. Jurylid Jack van Ham, directeur van ontwikkelingsorganisatie ICCO, reikt daar de titel uit. Op donderdagavond 28 oktober komt jurylid Agnes Jongerius, voorzitter van FNV, naar de raadzaal van het gemeentehuis in Nieuwegein om de titel uit te reiken aan burgemeester Cor de Vos.

Internationaal succes

In België en Groot-Brittannië is de Fairtrade Gemeente campagne al een groot succes. Het publieksinitiatief begon in Engeland, waar Garstang in 2000 de eerste Fairtrade Gemeente van de wereld werd. Inmiddels zijn er al 850 Fairtrade Gemeenten verdeeld over twintig landen. Er is zelfs een 'Fairtrade Land': Wales. Speciaal is dat niet alleen Londen, Brussel, Rome, en Wellington, maar ook een stad in Brazilië, Alfenas, deze titel heeft bemachtigd. Daarnaast zijn mensen in Zuid-Afrika en Ghana aan de slag gegaan om ook in hun land te zorgen voor een aantal 'Fairtrade Towns'.

Initiatiefnemers

De Fairtrade Gemeente campagne in Nederland is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar, Vereniging COS Nederland en ontwikkelingsorganisatie ICCO. De organisaties vormen samen de stuurgroep van de Fairtrade Gemeente campagne. De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat producten zijn verhandeld volgens eerlijke handelsvoorwaarden, zodat kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden de kans krijgen zich op eigen kracht te ontwikkelen en te werken aan een duurzame toekomst.

Jury

De jury van de Fairtrade Gemeente campagne bestaat naast voorzitter en oud-minister voor ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk uit: Agnes Jongerius (voorzitter FNV), Natasja van den Berg (auteur van het boek 'Praktisch idealisme'), Ruerd Ruben (hoogleraar ontwikkelingseconomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen), Jack van Ham (directeur ontwikkelingsorganisatie ICCO) en Peter d'Angremond (directeur Stichting Max Havelaar). De breed samengestelde jury is verantwoordelijk voor het beoordelen en toekennen van aanvragen voor de titel Fairtrade Gemeente.





http://www.fairtradegemeente.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor redacties